Aina ei jaksa elää jokaikisen hyvinvointiohjeen mukaisesti, ja välillä itse kukin kohtaa haasteita terveellisten elämäntapojen noudattamisessa.
Pystyt kuitenkin vaikuttamaan omaan hyvinvointiisi muutamalla simppelillä ohjeella, jotka parantavat niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointiasi. Aina ei tarvitse elää kaikki tai ei mitään -periaatteella, vaan muutamat yksittäiset teot voivat kääntää veneen kohti parempaa oloa. Olen itse huomannut laistaneeni muutamasta nyrkkisäännöstä viime kuukausina, ja tämän olen huomannut myös olossani. Joten myös täällä lähtee omat vinkit käytöntöön, ja halusin jakaa nämä myös teidän kanssa.
Hyvinvointiohjeita löytyy ämpärikaupalla, mutta niiden kaikkien noudattaminen voi olla liian raskasta ja stressaavaa oikeassa arkielämässä. Itse en ainakaan jaksa elää Maija Mallikas elämää koko aikaa 😀 Elän kuitenkin suhteellisen terveellisesti koko ajan, mutta muutamissa helpoissa jutuissa olen laiskotellut, ja nyt pitääkin ryhdistäytyä 🙂
5 vinkkiä oman hyvinvoinnin parantamiseksi
1. Ravitseva aamupala heti aamusta
Viime aikoina itsellä on käynyt helposti niin, että herätessäni juon normaalin vihershottini (kasviplankton + msm ja satunnaisesti muita jauheita) ja otan kahvia. Kahvikupin kanssa avaan koneen, ja helposti istun siinä useita tunteja töitä tehden. Verensokeri romahtaa, väsymys iskee, ja koko päivä onkin lähtenyt ihan väärällä tavalla käyntiin.
Jos taas heti aamusta on sovittu jokin meno, ohjaus tai luento, on aamupala tullut syötyä heti aamukahvin kanssa. Kroppa saa heti ravinteita ja energiaa koneeseen, ja olo on paljon parempi jo heti aamusta lähtien.
Vinkki: jos sinulla on vaikeuksia syödä runsasta aamupalaa, tee itsellesi marjaproteiinismoothie. Tai voit tehdä sen vaikkapa edeltävänä iltana valmiiksi jääkaappiin.
2. Pyhitä ilta rentoutumiselle ja mene nukkumaan hyvissä ajoin
Jep, mä niin EN ole tehnyt näitä asioita kuukausiin, apua! Koneella on istuttu yömyöhään, sitten puolen yön maissa ehkä raahauduttu sohvalle ja avattu töllö, jumituttu katsomaan jotain typerää leffaa puoli kahteen. EI NÄIN!
Kone pitäisi sulkeä viimeistään klo 21, jonka jälkeen voi hetken katsoa telkkua jos siltä tuntuu, mutta lukeminen tai musiikin kuuntelu olisi vieläkin parempi vaihtoehto. Nukkumassa pitäisi olla ihan viimeistään klo 24, mutta mieluummin jo 22-23. Nyt kun itsellä iltaohjauksetkin ovat kesätauolla, voisi tämä olla jopa toteutettavissa.
3. Tee ruokia valmiiksi jääkaappiin
Terveellinen syöminen on paljon helpompaa, jos jaksaa kerralla tehdä enemmän ruokaa ja purkittaa annokset jääkaappiin odottamaan. Kiireisinä päivinä syöminen jää helposti väliin, mikä romauttaa verensokerin, ja sitä kautta vaikuttaa vireystilaan ja hyvinvointiin. Valmiit eväät vähentää myös riskiä sortua roskaruokaan.
Vinkki: jos olet paljon liikenteessä, pidä laukussasi aina pähkinöitä, ja esimerkiksi laadukas proteiinipatukka, esimerkiksi uusi Delight patukka.
4. Säännöllinen vuorokausirytmi
Yrittäjänä ollessa olen huomannut, että vapaus kääntyy välillä myös itseään vastaan. Jos aamulla ei ole mitään sovittuna, voi rytmi kääntyä liian ilta- tai yöpainotteiseksi. Sitten taas päivinä kun aikaisia aamuja on, on herääminen tuskallisen vaikeaa.
Säännöllinen vuorokausirytmi helpottaa huomattavasti omaa arkea, ja siihen on helpompi luoda hyvinvointia tukevat rutiinit. Esimerkiksi ruokailut on paljon helmpompi sijoittaa päivään, jos rytmi on suurinpiirtein sama jokaisena päivänä.
5. Sokerin välttäminen
Sokeri silloin tällöin on täysin ok, mutta sen käyttöä tulisi kuitenkin rajoittaa. Sokeri nostaa verensokeria ja aiheuttaa rajuja verensokerin heilahteluja, mikä lisää väsymyksen tunnetta. Sokerilla on myös paljon muita tutkittuja haittavaikutuksia kehoomme: sokerin syönnillä on yhteys lihavuuteen, 2. tyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin
Olen itse pienimuotoinen sokerihiiri, ja jotenkin huomaamatta sokeri livahtaa myös arkeen karkkien muodossa. Lipsun liiankin helposti omissa ”säännöissäni”, ja jos asetan itseni karkkilakkoon, en ajattele muuta kuin karkkia. Yleensä itsellä toimiikin parhaiten kohtuus, tai esimerkiksi lupa syödä karkkia kohtuudella viikonloppuisin.
Bonus: Vedenjuonti
Vedenjuonnin tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa, sillä se vaikuttaa ihan oleellisesti hyvinvointiimme. Se vaikuttaa vireystasoomme, suorituskykyymme sekä myös helpottaa painonhallintaa. Täältä voit lukea lisää vedenjuonnin tärkeydestä.
Näillä vinkeillä siis kohti parempaa hyvinvointia ja jaksamista!
Kuvat: Shutterstock (ostettu lisenssi)
Aamupala, ruokien valmiiksi tekeminen, sokerin välttäminen ja vedenjuonti menee tuosta vaan heittämällä nyt kun olen niihin taas kiinnittänyt huomiota.
Vuorotyössä vaan ei säännöllinen vuorokausirytmi onnistu. Yövalvominen on mulle kanssa semmonen et sitä en oo saanu kitkettyä pois yli kymmeneen vuoteen. Mun oma rytmi kun on iltapainoitteinen ni mä en vaan saa sillon 22-02 välillä unta, koska oon silloin pirteimmilläni ja teen yleensä hommia.
Yövuorot onkin mun lemppareita, illat hyvänä kakkosena. Aamut on syvältä. Mä inhoan niitä. Ikävä kyllä niitäkin pakko tehdä.
Ihan totta, vuorokausirytmit on haastavia. Mutta ehkä se helpottaisi, että saisi aina jonkun tietyn rutiinin
jokaiseen vuoroon, ettei kauheesti vielä vuorojen sisällä vaihtelisi rutiinit ja rytmit 🙂 Tsemppiä sinne 😀
Ajattelin tähän väliin kiittää Nana sinua näistä postauksista sekä kehonpainotreenistä. Sopivat mulle, kuin nenä päähän 🙂 mukavaa viikonloppua ja ens viikon uutta treeniä odotellessa 🙂
Oi kiitos, tosi kiva kuulla 🙂
Hei!
Ostin nettivalmennuksesi, mutta olen aloittamassa maidotonta ruokavaliota, sillä minulle on sanottu sen helpottavan sairauksiani. Millä voisin siis korvata reseptivihosta löytyvät maitoa sisältävät tuotteet?
Entäpä, mitä vitamiineja 17-vuotiaan tulisi syödä purkista?
Kaikki hehkuttavat viherjauhetta ja muita jauheita. Osaatko sanoa, mitkä niistä ovat hyödyllisiä ja mitkä niitä, joita ei tarvitse?
Olen kovin kiinnostunut kehon hyvinvoinnista tällä hetkellä, joten valmennuksesi tuli hyvään kohtaan. 🙂 Olen tänään tutkinut sen sisältöä ja huomenna (maanantaina) tarkoitus aloittaa. Se näyttää lupaavalta, kiitos siitä!
Moikka! Joko jätät kokonaan väliin nämä reseptit, sieltähän löytyy pilvin pimein vaihtoehtoja, tai sitten voit käyttää esim. kaura- tai mantelimaitoa. Erilaisia soijajugurtteja löytyy myös paljon, riippuen vähän reseptistä mitä maitotuotetta käytetty 🙂
Jos halutaan oikein tarkkoja olla, niin vasta labrakokeiden jälkeen voi sanoa mitä kaikkea kannattaa syödä purkista ja mitä ei.
Mutta monivitamiini on hyvä, d-vitamiini, ja sinkkikin on hyvä lisä.
Superfoodit ovat hyviä, mutta kaikista tärkeintä on laadukas, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Eli mieluummin ruokavalio kuntoon ja sitten vasta hifistelemään 🙂 Itsellä on käytössä Foodinin viherjauhe.
Kiva kun lähdit mukaan! 🙂 Psst. valmennukseen liittyvät kysymykset kannattaa laittaa itse verkkoympäristöön tai sitten suljettuun Facebook ryhmäämme.