Kaksintaistelu: valkoinen riisi vai täysjyväriisi?
Usein kiistellään siitä, onko täysjyväriisi vai valkoinen riisi parempaa ja terveellisempää, ja valkoinen riisi rinnastetaan usein ”höttöhiilareihin”, ja automaattisesti sen ajatellaan olevan se huonompi vaihtoehto. Yllättävästi kuitenkin on seikkoja, jotka puoltavat valkoisen riisin puolesta, ja alla muutamia pointteja, joita voi miettiä kun päättää kumpaa itse laittaa sen kanan ja parsan kylkeen 🙂
Tässä välissä painotan, etten itse ole vuosia ja vuosia opiskellut ravitsemusterapeutti tai lukenut kymmeniä ja satoja tutkimuksia aiheesta. Olen kerännyt tietoa satunnaisista artikkeleista, viimeisimpänä Morellifit.
Täysjyväriisi:
Sisältää enemmän ravinteita kuin valkoinen riisi (magnesium, sinkki, kalium, kalsium, b6 vitamiini). Täysjyväriisi sisältää kuitenkin enemmän mm. lektiiniä ja fytiinihappoa (kuoressa ja alkiossa), jotka taas vaikeuttavat näiden ravinteiden imeytymistä kehoon. Kovan kuoren takia täysjyväriisi sulaa huonommin suolistossamme, ja kuori saattaa ärsyttää suolistoamme, ja varsinkin jos sinulla on jo vuotavan suolen oireyhtymä tai tulehdustilaa kropassa, voi täysjyväriisi olla liian ”jytyä” sinulle.
Valkoinen riisi:
Sisältää enemmän rautaa, foolihappoa, niasiinia, tiamiinia ja riboflaviinia kuin täysjyväriisi. Koska valkoisesta riisistä on poistettu kuori ja alkio, jotka sisältää yllä mainittuja lektiiniä ja fytiinihappoa, ravinteet pääsevät imeytymään paremmin, vaikka valkoinen riisi on hieman köyhempää ravintoarvoiltaan varsinaisesti. Valkoinen riisi on siis ystävällisempi ruoansulatusjärjestelmällemme, ja se imeytyy paremmin, ja toimii myös näin loistavana glukoosivarastojen täyttäjänä esimerkiksi treenin jälkeen.
Usein suositellaan täysjyväriisiä sen kuitupitoisuudenkin takia. Mutta lisäämällä riisilautasen kylkeen vihanneksia, olet saanut kuitua erotuksen verran, mutta vatsaystävällisemmässä muodossa. Usein puhutaan myös glykeemisestä indeksistä, joka valkoisella riisillä on korkeampi. Eli siis valkoinen riisi nostaa verensokeria nopeammin kuin täysjyväriisi. Mutta nämäkin indeksit on mitattu ruoan yksilöllisestä vaikutuksesta, eli silloin kun tiettyä ruokaa syödään yksinään. Usein riisi kuitenkin syödään jonkun muun ravinnon kanssa, joten ruoka-annoksen glykeemiseen indeksiin pystytään vaikuttamaan yhdistämällä siihen matalaglykeemisiä ruokia, jos tämä koetaan ylipäätään tärkeäksi. Lisää joukkoon kasviksia, lorauta sekaan kylmäpuristettua oliiviöljyä ja hieman proteiinia kuten kanaa, niin voit pupeltaa menemään hyvällä omallatunnolla.
Kumpaa riisiä itse normaalisti käytät? Tuliko nämä asiat sinulle yllätyksenä, vai olitko jo tietoinen, että valkoinen riisi voi sittenkin olla se parempi vaihtoehto vatsallesi?
Nana
Mä oon syönyt valkoista riisiä ihan vaan sen hinnan vuoksi. Riisiä menee mulla ja miehellä aika paljon päivässä (kun itsekkään en voi syödä gluteenia enkä malta ostella gluteenittomia tuotteita, koska en ole kuitenkaan keliaakikko), joten ostan halvimpia ja isoimpia säkkejä riisiä, jotka on sitten aina sitä valkoista riisiä.
Tämä tieto oli siis todella kiva! Kiitos tästä. Ei tarvi potea huonoa omaatuntoa valkoisen riisin puputtamisesta.. 🙂 Varsinkin mahavaivaisena tuo valkoinen riisi siis taitaa olla muutenkin huomattavasti parempi mulle. 🙂
Enpä ole tällaista aiemmin lukenut. Itsellä ollut aina sellainen mielikuva, että täysjyväriisi on huomattavasti paljon parempi vaihtoehto kuin valkoinen riisi. Tätähän media on meille viime vuosina opettanut ja samoin pt vannoo täysjyvän nimeen. Itse olen taloudellisista syistä ostanut valkoista riisiä kun tuo täysjyvä tuppaa olemaan huomattavasti kalliimpaa. Olen kuitenkin täysjyvää maistanut ja pidän mausta, mutta nyt kun tuo vatsaystävällisyys tuli tekstistäsi esille, taidan kuitenkin jatkossakin valita valkoisen riisin täysjyvän sijaan. Kiitos kirjoituksestasi, on mukavaa tietää, että täysjyvä ei välttämättä ole se parempi vaihtoehto.
Itse oon aina kuulut että täysjyvä riisi on ns tervellisempi ja valkoinen riisi on ravinnon puolesta aika tyhjä. Itte tykkään jauhelihan kanssa syödä täysjyvä ja kanan kanssa sitten valkoista riisia. Must vaa tuntuu et ne paremmin sopii näin. Mutta kyllä, tekstisi tuoti ainaki mulle lisää ja uutta tietoa, mitä en ole aikaisemmin kuuluut.
Todella hyödyllinen postaus 🙂
Kannattaa tehdä juurikin näin, että mikä maistuu paremmalta, niin sitä syö 🙂
Ja tietysti jos kärsii vatsaongelmista, kannattaa valkoista riisiä kokeilla.
Ainakin tuossa linkkaamassasi info-kuvassa on muutamia epätarkkuuksia. Noissa luvuissa ei ole esimerkiksi otettu huomioon, että täysjyvä- ja valkoinen riisi sisältävät eri määrät hiilihydraattia/100 g. Eli jos haluaa syödä tietyn hiilarimäärän, niin täysjyväriisiä tulee syötyä enemmän. Yksi outo luku pisti myös silmään: foolihapon määrän muutos 4 -> 97, eli melkein 25 kertaistuminen.
En ole täysin vakuuttunut myöskään, että lektiinillä ja fytiinihapolla olisi suurta merkitystä. Siinähän ei kerrota, että miten suuria määriä kyseisiä aineita riisissä esiintyy ja kuinka paljon ne estävät ravinteiden imeytymistä. Esim. wikipedia mainitsee fytiinihapolla olevan taipumus sitoa metalli-ioneja, mutta tästä ei vielä voi vetää johtopäätöksiä, että kuinka merkittävä sen vaikutus on ja mihin hivenaineisiin tämä eniten vaikuttaa.
Kuten postauksessa kerroinkin, en ole asiantuntija näissä, joten kannattaa etsiä muita tutkimuksia aiheesta jos
aihe kiinnostaa. Wikipediaan en välttämättä luottaisi lähteenä tosin 🙂
Postaus oli hyvin yleisluontoinen kirjoitus aiheesta, ja tosiaan olen moneen eri otteeseen törmännyt samoihin tuloksiin.
Lähde vähän hassu. Mitä itse riisiin, niin itse ainakin käytän valkoista sen hinnan ja maun vuoksi.
Viljatuotteita ei tule käytettyä muuten kun juuri tuota valkoista riisiä ekstrakaloreina. Itse ravinteet tulevat lihan,
kasvisten ja rasvojen muodossa. Varmasti jonkun muotidieetin muottiin sopii edellä mainittu, mutta perheessä syötiin
näin ja se on mulla jäänyt. En mitenkään usko sen olevan muu kuin makuasia, jos muuten ruokavalio kunnossa. Ihme hifistelyä.
Kuten postauksessa kerroinkin, en ole asiantuntija näissä, ja tässä käytetty mainittua lähdettä, mikä ei tosiaan ole mikään tieteellinen tutkimus.
Mutta olen tähän törmännyt monissa eri lähteissä. Mielestäni aihe ei ole hifistelyä, jos puhutaan kuitenkin suoliston hyvinvoinnista.
Se on hifistelyä, kun lähdetään miettimään ravintoarvoeroja yms, mutta mielestäni monen sellaisen, joille ei esim. täysjyväriisi sovi, kannattaa kokeilla
valkoista riisiä. Uskon, että moni tämän luettuaan sen tekeekin 🙂
Mä syön ainaki molempia. Makuero on niin selkeä, et välillä on kiva syyä toistakin laatua. Tästä sun postauksesta puuttuu kyllä vielä muitakin riisilajeja…
Kannattaakin syödä sitä mikä parhaimmalta tuntuu.
Juu en lähtenyt tarkoituksella käymään kaikkia riisilajeja läpi, kyse oli yleispostauksesta 🙂
Aihe mielenkiintoinen. Itse tykkään enemmän valkoisesta maun ja koostumuksen takia. Syöm myös paljon tulista ja valkoinen riisi tasapainottaa sitä kivasti.
Oon kokeillut täysjyvää, mutta mulla ei kyllä hermo kestä sitä keitellä joka päiväisesti. Kestää tuhottoman kauan ja silti tuntuu jäävän raa’aksi. Toisekseen en hirveästi mauasta välitä.
Valkoiseen tuli uutena plussana maha ystävällisyys.
Söin itse ennen enemmän täysjyväriisiä, mutta nykyään lähes poikkeuksetta valkoista.
Varmaan tekisi ihan hyvää vaihdellakin. Mutta itselle tuli myös yllätyksenä tuo vatsaystävällisyys, mutta oon kuullut lähipiiristä muutamalta,
että huomaavan eron positiiviseen suuntaan 🙂