Oletko aina halunnut pystyä tekemään spagaatin? Näillä vinkeillä se voi lopulta onnistua!
Moni haaveilee spagaatista ja siihen tarvittavasta liikkuvuudesta, tai pikemminkin venyvyydestä, koska monille spagaatti on se mittapuu, jolla omaa venyvyyttä mitataan. Spagaatti on asento, jossa varsinkin lonkankoukistajat ja takareisi joutuvat äärivenytyksiin, sekä tietysti lonkan hyvää liikkuvuutta tarvitaan.
Keräsin teille kasan venytys- ja liikkuvuusliikkeitä, joita säännöllisesti harjoittelemalla kankean kangenkin pitäisi spagaatti haltuun saada. Riippuen lähtötasosta, tähän voi mennä muutamista viikoista useampaan kuukauteen, mutta sitkeys kyllä palkitaan.
Spagaattivinkkejä on kyselty sen verran taas somekanavissani, että päätin uudelleen julkaista tämän vanhan spagaattipostaukseni.
Venyttele 3 kertaa viikossa, muista huolellinen lämmittely, ja venyttelyjä tehdessä ei voi olla jäniksen selässä, eli varaa tähän aikaa. Itse hoidan venyttelyt yleensä iltaisin, esimerkiksi sitä lemppari tv-ohjelmaa katsoessa, jos ylipäätään tv:tä tarvitsee avata. Treeneissä alkulämmittelyt tulee tehtyä usein dyynamisen venyttelyn kautta, mutta kannattaa muistaa, ettei ennen treeniä kannata tehdä liian pitkiä venytyksiä, ettei voimantuotto kärsi.
Oletko muuten huomannut, että monen miehen mielestä spagaatin tekeminen on ihan huikea juttu? Itseäni on tämä asia jokseenkin huvittanut, mutta yleisesti ottaenhan miesten liikkuvuus on naisia heikompi, joten spagu taitaa olla miehillä sellainen, jonka he näkevät äärimmäisen haastavana, ja tästä syystä venyvät naiset ovat heidän mielestään erityisen taidokkaita! Mutta siis miehet, nämä ohjeet ovat tarkoitettu teillekin, joten ei muuta kun harjoittelemaan, niin tekin pääsette brassailemaan spagaateilla 😉
Spagaatti haltuun -venytykset
Näillä venytyksillä saat parannettua tehokkaasti alakropan liikkuuvuuttasi, ja vaikkei spagaatti olisikaan oma tavoitteesi, kannattaa nämä liikkeet ottaa mukaan liikepankkiisi. Hyvällä liikkuvuudella ehkäisemme monta vaivaa ja kiputilaa, ja jäykän kropan liikkuvammaksi saaminen onkin poistanut esimerkiksi alaselän tai polvien vaivoja usealta asiakkaaltani.
Dynaamiset ja staattiset venytykset
Venytyksiä kannattaa tehdä sekä dynaamisesti että staattisesti. Staattinen venytys tarkoittaa sitä, että pysytään venytyksessä paikallaan, esimerkiksi syvävenytyksessä minuutin parin ajan. Dynaamisessa venyttelyssä käytetään taas liikettä apuna, eli välillä venytettävä lihas rentoutetaan ja taas viedään äärivenytykseen, koko ajan vähän pidemmälle jos mahdollista. Useiden tutkimusten mukaan dynaaminen venyttely on tehokkaampaa kuin paikallaan oleva staattinen venyttely, ja itse suosin dynaamista venyttelyä sekä itsellä että asiakkailla.
Kaikista ylläolevista liikkeistä on mahdollista tehdä kumpaakin. Eli jännitys -> rentoutus -> jännitys -> rentoutus. Venytys voi kestää 5 sekunnin ajan, jonka jälkeen muutaman sekunnin rentoutus ja venytys haetaan uudestaan. Tätä voi jatkaa minuutin parin ajan per lihasryhmä.
Staattisissa venytyksissä jäädään taas venytysasentoon minuutiksi pariksi, ja liike syvenee syvähengityksen avulla. Staattisia syvävenytyksiä ei kannata tehdä heti treenin jälkeen, vaan väliä pitäisi olla ainakin se pari tuntia. Tämä on myös hyvä tapa rentouttaa kehoa, joten sopii hyvin iltapuuhasteluksi. Parempia liikkuvuustuloksia on kuitenkin saatu dynaamisilla venytyksillä, joten ne kannattaa ottaa omiin rutiineihin mukaan, ihan sellaisenaan tai osaksi alkulämmittelyä.
Takareiden liikkuvuus
Takareiden venytys: muista tuoda vatsaa lähelle reittä, ei niin että kurotat käsillä kohti varpaita. Ethän päästä polvea yliojentumaan.
Huom! Voit tehdä oikeastaan kaikki venytykset joko dynaamisina tai staattisina.
Dynaaminen liike
Koukista ensin jalkaa, jonka jälkeen suorista jalka niin lähelle kasvojasi kuin saat ja venytä. Rentouta ja venytä uudestaan, pyri tuomaan jalka lähemmäs kasvojasi koko ajan. Toista 10-15 kertaa/jalka.
Dynaaminen kyykkyliike
Mene kyykkyasentoon, josta suoristat jalat ja nostat pyrstön kohti kattoa. Anna venyä useampia sekunteja, ja toista uudestaan 10-15 kertaa.
Lonkankoukistajien venyttely
Lonkankoukistajat ovat todella monella jumissa, ja näitä tulisi jokaisen sporttaajan sekä myös inaktiivin toimistotyöntekijän venytellä. Tiesitkö, että monet alaselkävaivat voivat johtua kireistä lonkankoukistajista? Varsinkin juoksijoilla, sekä myös istumatyöntekijöillä lonkankoukistajat ovat niin paljon lyhentyneessä tilassa (istuminen, juoksuliike), että niitä tulisi venytellä säännöllisesti ja päivittäin.
Tässä hyviä liikkeitä lonkankoukistajien käsittelyyn, joissain liikkeissä myös etureisi pääsee venytykseen mukaan (spagaatti vaatii myös etureiden elastisuutta). Huomaa lantion asento, työnnä lantio ”alle” jotta saat tuntuman lonkankoukistajaan, kun taas eteenpäin nojaava asento ottaa vähän enemmän etureiden puolelle. Muista ettet harjoittele tässä alaselän liikkuvuutta, joten pidä hyvä hallinta keskivartalossa.
Mainio dynaaminen liike konkankoukistajille tehdään etunojassa, jossa joustoja per puoli voi tehdä 5 toistoa, jonka jälkeen puolenvaihto. Toistetaan 10x/puoli. Huom! Pidä hyvä keskivartalon hallinta ja hyvä lapatuki koko liikkeen ajan.
Pakaralihasvenytyksiä
Monet vaivat voivat johtua myös kireistä pakaralihaksista, joita jokaiselle ihmisellä on muuten kolme erilaista. Tästä syystä pakaralihaksille kannattaa tehdä useampaa kuin yhtä venytysliikettä. Kireät pakaralihakset voivat aiheuttaa erilaisia virheasentoja, virheellisiä tekniikoita ja erilaisia kiputiloja, usein alaselkään.
Joten ennen kuin olet varma kärsiväsi välilevyn pullistumasta tai muusta vakavammasta ongelmasta, kannattaa kokeilla pakaralihasten venyttelyä, sekä dynaamisena liikkeenä että staattisena. Myös erilaiset rullailut ja mobilisaatiopallo kannattaa testata.
Vedä vastakkaista polvea vastakkaiseen kainaloon, jolloin piriformis venyy. Tuntuman saat kun rentoutat lihaksesi, tähän voi mennä useampia sekunteja.
Lonkkien liikkuvuus (ja sivuspagaatin haltuunotto)
Monelle sivuspagaatin saaminen on se tuskallisin, kuten myös itselle. Sitä en ole lapsenakaan saanut, sen opettelu vaatii hieman enemmän ponnisteluja näin aikuisiällä, mutta on toki täysin mahdollista, ellei jokin rakenteellinen vika sitä estä.
Ja vaikkei se sivuspagaatti olisikaan tavoite, lonkkien liikkuvuudesta on hyvä pitää huolta, jotta liikkuminen olisi sujuvaa ja ketterää, eikä ainakaan lonkan liikerajoitukset olisi estämässä tiettyjä liikkeitä (esim. kyykky).
Läpimeno: asetu leveään haaraistuntaan, siitä lähde kipuamaan ylös ja eteen, ikäänkuin sukeltaisit läpi. Tämä vaatii jo jonkunlaista liikkuvuutta, mutta on loistava tapa harjoitella sivuspagaattia. Toista näitä 5-10x.
Huolellinen venyttely ja kehonhuolto ehkäisee myös liikuntavammoja, joten kaikki venyttelyt, putkirullaukset ja kehonhuolto on äärimmäisen tärkeää. Usein se jätetään kuitenkin tekemättä, koska se on monelle se harjoittelun tylsä puoli. Mutta kokeile, voit yllättyä positiivisesti myös mm. voimatasojen nousussa!
Itsellä puuttuu spagaatista vielä se viimeinen silaus, joten taidanpa ottaa tästä itselleni haasteen ja tavoitella spagaatin pohjaan saamista lähikuukausien aikana 😉
Haluisitko panostaa enemmän palautumiseen, kehonhuoltoon ja liikkuvuuden parantamiseen, mutta et tiedä mistä kannattaisi lähteä liikkeelle? Kepeä Kehonhuoltovalmennuksessa pääset kehittämään kaikkia näitä osa-alueita kanssani ja ilon kautta omaa kehoasi kuunnellen. Pääset lukemaan lisää valmennuksesta täällä.
Ekassa kuvassa spagaatti on vajaa. Oikeassa spagaatissa taaimman jalan koko etureisi koskettaa maata, samoin etujalan takareisi.
Kyllähän mä sen tiedän, tekstissä sanoinkin että itselläkin on näiden kanssa tekemistä 😄 Mutta jooh, kunnolla lämmiteltynä saan kyllä tuon puolen ”pohjaan asti”.
Jes kiitos tästä! Ihan varmana alan treenaamaan spagaattia näillä vinkeillä jo heti tänä iltana. 🙏😊
Yleensä ihmisillä ei kyllä pakaroissa ole kireyksiä sillä ne ovat lievässä venytyksessä kokoajan istuessa. Niitä myös tavallisessa toimisto työ yms arjessa käytetään todella vähän ja kuntosalillakin moni kokee vaikeaksi saadan pakaran aktivoitua mutta ”kyllähän sinä sen varmaan tiedät… eli yleensä alaselänvaivat johtuvat takareisistä, lonkan lihaksista, etureisistä ,työergonomiasta, heikosta keskivartalon tuesta yms..
Esitän kyllä tähän eriävän mielipiteen, sillä ihan käytännön valmennuskokemuksesta satun tietämään, että moni kärsii pakarajumeista, vaikkei kovaa treenaakaan. Myös esimerkiksi piriformiksen jumitus voi aiheuttaa alaselkään kipuja, tästä on myös omakohtaista kokemusta.
Olen myös tekstissä maininnut, että kireät lonkankoukistajat ovat usein syynä alaselän kipuiluun, ja istuminen aiheuttaa kireyksiä näihin.
Alaselän kivut ovat kinkkisiä, koska ne voivat johtua niin monista asioista. Kaikista mainitsemistasi, mutta myös niistä kireistä pakaralihaksista. Monet, erityisesti naiset kärsivät kyllä ”uinuvista” pakaralihaksista, jolloin liikettä kompensoidaan muilla lihaksilla, mutta yleisesti ottaen on myös useita, jotka kärsivät pakarajumeista.
Kaikki jumit voi aiheuttaa virheasentoja, joiden takia esimerkiksi alaselkä tai vaikkapa polvi voi kipeytyä. Monella asiakkaallani
esimerkiksi kipeä sartorius on aiheuttanut lukuisia vaivoja. Postauksen tarkoitus on herättää ihmisiä huolehtimaan kehonhuollosta, ja muistuttaa liikkuvuusharjoittelun tärkeydestä.
Kummastelen vähän tuota väittämääsi, varsinkin jos teet fysioterapeutin töitä, niin kuin nimimerkkisi antaa ymmärtää…
Mutta ehkäpä sinulla on asiakaskunnassasi vain näitä uinuvia pakaralihaksia, joilla pahimmat kireydet ovat muualla, mutta itse tiedän myös sen kolikon kääntöpuolen.
Oon poika 13v täkö sit toimii ei tekis mieli suunnilleen kuukautta venytellä turhaan
Heippa, tosi kattava venyttelysarja – kiitos.
Oon poika 13v täkö sit toimii ei tekis mieli suunnilleen kuukautta kautta venytellä turhaan
Tällä lähdetään kiekkokautta 20-21 kohti. Syksyllä meni eturistiside poikki ja nyt kuntoutuksessa huomannut kuinka jumiin sitä onkaan mennyt. Pelaan kiekkoa maalissa ja sellanen kohtuu notkea 35v ollut mutta näihin spagaatteihin ei ole ollut kyllä toivoakaan.
Onneksi ei tarvitsekaan näihin spagaatteihin taipua, mutta venyttelyn ja liikkuvuuden harjoittamisesta on varmasti hyötyä 🙂
Hyvä jos lähtee liikkeet käyttöön 🙂