Elämäntapamuutos on ennen kaikkea läjä rutiineja.
Jos kaikki elämäntavat pitäisi uusia kerralla, ei siitä tulisi varmasti mitään. Moni tietysti pystyy tsemppaamaan 4, 8 tai 12 viikkoa, mutta koko loppuelämän ajaksi? No way.
Tästä syystä olisikin hyvä oppia ymmärtämään rutiinien merkitys ja se, että yksitellen opetellut asiat ja niiden luominen rutiiniksi on loppupeleissä paaaaaljon helpompaa kuin kertaheitolla kaikki elämäntavat uusiksi -ajattelumalli. Miksi?
Jos ajatellaan esimerkiksi hampaiden pesua: se kuuluu monien päivittäisiin rutiineihin ihan automaattisesti. Aamulla pestään hampaat, ja illalla pestään hampaat. En usko että kovin moni joutuu käymään kovia sisäisiä tahtojen taisteluita joka ikinen aamu tai ilta kyseisestä asiasta. Poikkeuksia ja erikoisaamuja ja -iltoja varmasti löytyy, mutta noin niinkuin yleisesti. Se on opittu tapa, rutiini, jonka tekee automaattisesti.
Jos mietitään veden juontia, joka on yksi tärkeimmistä asioista hyvinvoinnillemme ja jota ilman tunnemme helposti itsemme väsyneiksi, nuutuneiksi ja helposti kärsimme myös päänsärystä (lue lisää täältä) – eikö olisikin helppoa jos vedenjuonti olisi opittu rutiini, ja tulisi yhtä automaattisesti kuin hampaiden pesu? Se voi tapahtua, jo muutamassa viikossa, jos vain annat sille mahdollisuuden, ja keskität energiasi tämän uuden tavan opetteluun. Kun vedenjuonti on osa rutiineja, on helppo siirtyä seuraavaan. Jos taas samanaikaisesti pitäisi opetella juomaan riittävästi vettä, kävellä käsillä, oppia tykkäämään parsakaalista ja pitäisi vielä joka aamu joogatakin…. Onnea vaan yritykselle 😀 Eli todennäköisemmin kahden viikon jälkeen sanoisit että fuck it, ja koko homma lässähtäisi kuin lehmän häntä.
Uusi tapa rutiiniksi
Eli ystävä hyvä, anna itsellesi aikaa omaksua uusia tapoja, tällöin niiden muodostuminen rutiiniksi on paljon todennäköisempää. Jos haluat pysyviä muutoksia, uusia elämäntapoja, ei dieettiä, etene rauhassa ja maltilla, uusia asiota opetellen, pysyvästi. Uuden tavan muodostuminen rutiiniksi vie keskimäärin 66 päivää (University College London). Tällä kaavalla ihminen pystyy omaksumaan 5-6 rutiinia per vuosi. Tästä syystä onkin tärkeää miettiä mitä rutiineja haluat oppia?
Terveellinen syöminen on liian lavea käsite, ja jää helposti sanahelinäksi. Tavoite tai tapa kannattaa määritellä spesifimmin, kuten:
- juon joka ison lasin vettä puolikkaan sitruunamehun kera (sitruunakin voi olla jo liikaa, joten mieti onko helpompi aloittaa vaan vedestä
- täytän puolet lautasestani kasviksilla ainakin työpaikkaruokalassa
- käyn aamukävelyllä tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin (käyn kävelyllä 3 krt viikossa voi olla liian ympäripyöreä)
Oma uusi rutiini voisi olla jooga tai muu kehonhuolto. Olen puhunut asiasta pitkään, mutta en ole sitounut päätökseen, ja aina joku muu asia on mennyt näiden edelle. Eli liian monta työstettävää asiaa -> ei onnistu, ainakaan kauaskantoisesti.
Oletko itse huomannut rutiinien voiman, ja kauan sulla menee uusien tapojen opetteluun?
xo,
Nana
Olin ehkä viitisen vuotta sitten kyllästynyt jojoiluun. Halusin tehdä pysyviä muutoksia, mutta en olisi pystynyt kerralla täysin luopumaan kaikesta hyvästä tms., joten päätin etsiä terveellisempiä vaihtoehtoja, tehdä parempia valintoja arjessa. Lisätä marjojen, hedelmien ja kasvisten määrää, vähentää sokeria, valita täysjyvää valkoisen pastan, leivän jne. sijasta. Jotkut muutokset oli tosi helppoja, esim. täysjyvä tms. pasta ja leipä, kun en tavallaan joutunut luopumaan mistään. En vaan ostanut ihan vaaleita tuotteita. Sokerin (karkit jne.) vähentäminenkin oli aluksi suht helppoa, kun tarjolla oli mm. tuoreita marjoja ja ananasta. Viimeisen parin vuoden sokeriton (ei lisättyä sokeria) ruokavalio on ollut kaikkein haastavin, koska lisättyä sokeria on vähän kaikkialla. Mun tarkoitus ei ollut korvata sokeria makeutusaineilla vaan ihan oikeasti totutella vähemmän makeaan. Oon leipomisessa käyttänyt jonkun verran makeutusaineita ja hunajaa, mut yritän rajoittaa niidenkin käyttöä ja tyytyä hedelmien ja marjojen omaan makeuteen. 🙂
Kuulostaa hyvältä etenemiseltä 🙂 Ja noinhan se kannattaisi tehdäkin, että oikeasti opettelee pois siitä makeasta, ja se on oikeesti varmaan ainoa toimiva vaihtoehto, tai siis ainoa tapa taltuttaa makeanhimo. Mutta tietysti jokainen tyylillään 🙂