Usein pohditaan sitä, miten paljon töitä tarvitseekaan tehdä tietyn fyysisen ulkonäön eteen, ja mitä alhainen rasvaprosentti vaatii.
Jokaisen keho toimii tietysti yksilöllisesti, ja rasvaprosentin tiputtamiseen ja sen vaikeuteen vaikuttaa oleellisesti myös hormonitoiminta, stressin taso sekä erilaiset kehon toimintahäiriöt, joita on voitu aikaansaada esimerkiksi liian vähäisellä ruoalla, unen puutteella tai kroonisella stressillä. Mutta tuon nyt esille oman kehoni tarinan, mitä itse olen tehnyt, mistä olen lähtenyt liikenteeseen ja miten kroppani on muuttunut vuosien varrella.
Huom: Olen julkaissut tämän postauksen aikaisemmin keväällä 2016, viime keväänä päivitin kuvia sekä kerroin sen hetkisen tilanteen.
Kurkistus menneeseen
Tässä postauksessa olen kertonut vähän tarkemmin omasta matkastani sekä esitellyt kroppani muutoskuvat. Kerroin myös, kuinka olen kulkeutunut vuodesta 2011 lähtien tähän päivään, miten kroppani on muuttunut, miten olen kulloinkin elänyt.
En lähde avaamaan tässä postauksessa sen tarkemmin menneitä vuosia, vaan keskityn enemmän tähän hetkeen. Eli jos teitä kiinnostaa enemmän vuosi 2011 ja miten lähdin siitä eteenpäin, kurkatkaa tuohon edelliseen linkkiin 🙂
Pieni avaus kuitenkin tuonne vuoteen 2011. En valitettavasti löytänyt alkuperäistä hyvälaatuista kuvaa vuodelta 2011, mutta tässä siis kroppani ennen kuin urheilukärpänen taas puraisi. Tuolloin viikonloppuisin tuli nautittua viiniä enemmän tai vähemmän, tuli herkuteltua ehkä vähän enemmän kuin tällä hetkellä, ruoat olivat hieman kaloripitoisempia kuin nyt.
Ylimääräistä omaan silmään ja omaan hyvään oloon nähden oli kuitenkin kertynyt, ja halusin ennen kaikkea voida paremmin, mutta myös näyttää paremmalta. Joten lähdin pienelle painonpudotustaipaleelle, johon sisältyi treenin lisääminen ja ruokavalion siistiminen.
Viimeiset on ne vaikeimmat
Kroppa muokkautui suhteellisen helposti vähän rasvattomammaksi, mutta näillä perusmuutoksilla (alkoholin vähentäminen, liikunnan aloittaminen, ruokien siistiminen, mutta herkuttelu silloin tällöin) ei kuitenkaan vielä niitä vatsapalikoita kaivettu esiin. Sen ylimääräisen nestepöhön ja tukalan olon sain kuitenkin pois.
Kannattaakin huomioida, että viimeisten kilojen tiputtaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin jos kroppaan on kertynyt reilummin ylimääräistä. Sikspäkin esiin tuominen ei yleensä onnistu rennon letkeällä syömisellä, vaan silloin täytyy katsoa aika tarkkaan, mitä suuhun laittaa, sekä optimoida treenit, lepo, ja tietenkin stressitasot. Se viimeinen kiristely vaatii siis huomattavasti enemmän töitä, kuin moni ymmärtää.
Bikini fitness kisat ja dieetti
Yllä olevassa kuvassa olin valmistautumassa bikini fitness kisoihin (ei IFBB kisat, vaan ”vähän pehmeämmän kunnon” kisat), ja tiukkaa dieettiä oli tässä vaiheessa takana 2-3 kk, mutta yleistä valmistautumista 5 kk. Tässä vaiheessa rasvaprosentti oli tippunut noin 23% -> 15%, eli 8 prosenttiyksikköä, ja muutos tapahtui siis kahdessa kuukaudessa.
Tästä voi päätellä, että aika kovaa mentiin, treenejä oli viikossa 10-11, ja kalorimäärät oli todella alhaalla. Viimeisen kuukauden aikana rasvaprosentti ei enää laskenutkaan paljoa, kisoissa prosentti oli noin 13%:n luokkaa, ja kaikki jäljellä oleva rasva oli oikeastaan jaloissa.
Kisoihin valmistautuminen ei todellakaan mennyt rennosti, vaan jokainen suupala punnittiin. Jos pieniä lipsahduksia tuli, jätin pois esimerkiksi päivän marjat ja kurkut (?!?!). Olin riemuissani välillä tapahtuvasta hiilaritankkauksesta, jolloin sain syödä banaanin ja desin kaurahiutaleita. Kerran jopa 60g karkkia!
Kuljin laput silmillä omien eväsrasioiden kanssa, eikä ulkona tullut syötyä, ollenkaan. Nälkä oli läsnä koko ajan, mutta jostain se energia tuli kuitenkin revittyä, vaikka kroppa välillä oireilikin väsymystä, ja välillä lämmöt heitteli. Menkat jäivät kolmeksi viikoksi pois, mikä kuitenkin on käsittääkseni aika vähäinen aika tässä lajissa.
Bikini fitness -kisojen jälkeen
Silti, tässäkin kunnossa olisi ollut vielä kiristeltävää, nimenomaan jalkaosaston suhteen. Ja siis vain ja ainoastaan KISOJA ajatellen. Mutta tämän kunnon eteen tuli tehtyä todella paljon töitä, ja niin lyhyessä ajassa ei olisi oikeastaan voinut edes toivoa enempää tai kireämpää kuntoa, vaan koko homma olisi pitänyt aloittaa aikaisemmin.
Mitä sitten jäljelle jäi? Kropan totaalinen uupumus, kilpirauhasen vajaatoiminta, yleinen väsymys. Tulipahan koettua, ja opittua miten EN toimi tulevaisuudessa. Eli ”rajut” painonvaihtelut/rasvaprosentin muutokset pienen ajan sisällä voi aiheuttaa kropalle erilaisia toimintahäiriöitä, joista toipuminen voi kestää kauan. Joidenkin kropat ovat herkempiä, ja omalla kohdalla mentiin yli rajan, liian nopeassa ajassa.
Jos mietitään painolukemia, ei muutokset vaa’alla ollut hurjia, paino oli helmikuussa 56-57 kg ja kesäkuussa alimmillaan 51 kg. Sain vähän lihasta lisää projektin aikana, ja rasvaprosentti tippui kaiken kaikkiaan noin 10 prosenttiyksikköä, mutta yli 40 % lähtötilanteesta.
En päästänyt kuitenkaan itseäsi ”pullahtamaan” pahasti kisojen jälkeen, vaan painon- ja rasvaprosentin nousu oli maltillista, ja rasvaprosentti nousi melko tasaisesti 20% hujakoille. Korkeimmillaan se oli varmaan siellä 23 % tienoilla. Keväällä 2014 pidin pienen kuukauden kiristelyn, silloin rasvaprosentti tippui noin 21 prosenttiin, ja pysyi siinä aika nätisti koko kesän. 2015 keväällä ja alkukesästä rasvaprosentti oli noin 22-23 % luokkaa, stressitasot oli melko korkealla, urheilua tuli harrastettua jonkin verran.
Loppukesän lomareissulla painoa lähti noin 3-4 kg, kroppa alkoi toimimaan hyvin (varmasti stressitasojen romahtaessa), jolloin rasvaprosenttikin tippui sinne 18-19% tienoille. Tästä kunnosta kuva yllä. Selkeästi sporttinen, lihaserottuvuus jo aika kiva, ilman mitään suurempia ponnisteluja, levon ja rentoutumisen jälkeen.
Tämä hetki
Missä sitten nyt mennään? Syksy 2015 meni oikein kivasti, treenejä tuli säännöllisesti, ruokailut sujuivat hyvin, terveellisesti mutta välillä sallivammin. Viime vuonna (2016) kärsin palautumisongelmista, oli stressiä, pieniä vammoja, joten treenejä tuli paljon epäsäännöllisemmin. Samoin ruokailut olivat normaalia rennompaa, kerta kaksi viikkoon ulkona syömistä ja herkkuja silloin tällöin. Rasvaprosentista ei ole tietoa, veikkaisin että se oli 22-23% huitteilla. Alla olevat kuvat ovat huhtikuulta 2016.
Loppuvuosi 2016 meni hyvin rennosti, silloin tällöin treenaillen, mutta kehoa kuunnellen. Usein se viesti väsymyksestä, joten en ohjausten lisäksi usein tehnyt muuta treeniä. Kuitenkin sporttinen ulkonäkö säilyi, paino heitteli joitain kiloja, rasvaprosenttia en ole mitannut viime kevään jälkeen.
Vuoden 2016 lopussa aloin taas treenailemaan pikkuhiljaa, hyvin maltillisesti ja kehoa kuunnellen. Keväällä 2017 töitä oli paljon, enkä edelleenkään palautunut riittävästi. Kevään jaksoin vielä treenata hyvällä fiiliksellä, mutta alkukesästä urheilulääkäri määräsi pakkolepoon muutamiksi viikoiksi lievän ylirasituksen takia (täällä ja täällä lisää aiheesta).
Loppukesästä aloin taas treenaaman kevyesti, tällä hetkellä treenini ovat kehonpainoharjoittelua ja kävelyä/hölkkää koirien kanssa pääsääntöisesti. Missään vaiheessa en treenaa ihan finaaliin saakka. Muutama yllytyshullu-kerta on tullut vedettyä tappiin saakka, niistäkin selvisin hengissä.
Olen kävelevä esimerkki siitä, että erittäin kuormittava työtilanne yhdistettynä aktiiviseen elämään ei toimi, jos lepoa ja palautumista ei tule riittävästi. En ole treenannut ”liikaa” tai hurjia määriä pitkään aikaan, mutta työkuorma on ollut niin järjetön, että se imee kehon tyhjiin. Kesä oli valaisevaa aikaa tämänkin suhteen, ja nyt syksyllä yritänkin muistaa höllätä ihan kaikesta riittävästi.
Ruokavalio & treenimäärä
Ruokavalioni on edelleen terveellinen suurimman osan ajasta, mutta syön viikoittain joitain herkkuja tai roskaruokaa. En punnitse tai laske kaloreita, vaan pyrin kuuntelemaan kroppaani. Keho toimii, voi suhtalaisen hyvin ja silti, ulkonäkö on sporttinen. Nykyään painotan kuitenkin enemmän kehon toiminnallisuutta kuin tiettyjä ulkoisia asioita. Kuva alla viime keväältä, tähän on tullut kesän aikana vähän ”elettyä elämää” 😀
Näistä kuvista ero nykyiseen on ehkä painona kilon verran, eli nyt painoa on se kilo enemmän, suurinpiirtein. Suurin ero on ehkä kuitenkin siinä, että kroppa tuntuu vähän hötömmältä kun treenejä ei ole tullut kesällä, mutta ei mitään merkittävää, tai sellaista millä olisi oikeasti merkitystä.
En mieti rasvaprosenttia, ja ylläoleva teksti ja pohdinta kiloista ja rasvaprosenteista jopa hieman ahdistaa, sillä rasvaprosentilla ei ole tekemistä terveyden kanssa. Tai toki on, liian alhainen rasvaprosentti on terveydelle haitallista, samoin kuin liian korkea. Mutta en jaksa enää miettiä miten mikäkin ruoka kehooni vaikuttaa, vaan syön pizzan jos siltä tuntuu. En rankaise itseäni siitä extratreenillä, vaan nautin sen hyvällä omallatunnolla.
Olen vihdoin saavuttanut sen tilan, josta 5 vuotta sitten unelmoin: pystyn kuuntelemaan kehoani, voin syödä mitä haluan tuntematta morkkista, sillä tiedän että suurin osa valinnoistani tukee hyvinvointiani. En koe stressiä treeneistä tai treenaamattomuudesta, sillä tiedän eläväni aktiivista elämää kuitenkin ihan jo koiralenkkienkin takia, puhumattakaan bootcamp-ohjauksistani.
Lopputiivistelmä
Eli summa summarum, viimeisten rasvojen tiristely vaatii oikeasti jo paljon töitä, ja tällöin voidaan mennä jo epäterveellisellä alueella. Mutta painoa ylläpitäessä normaali ja terveellinen ruokailu, treenaaminen ja riittävä lepo auttavat pitämään kilot kurissa jo oikein hyvin. Painoa pudottaessa tai rasvaa tiristettäessä täytyy tietysti kuluttaa enemmän kuin syö, mutta maltillisesti.
Kaikista fiksuinta on tehdä pieniä muutoksia, antaa kropalle aikaa, ja pikkuhiljaa pudotella niitä kertyneitä kiloja pois. Tällöin myös painonhallinta ihannepainossa on helpompaa, ja onnistumisprosentti parempi.
Loppuun haluan kuitenkin painottaa sitä, että oma kuntoni on tällä hetkellä oikein hyvä, enkä koe itseäni mihinkään suuntaan vajavaiseksi. Tämä ei ole kunto jota kaikkien pitäisi tavoitella, eikä pidä potea huonoa omaatuntoa jos sitä ylimääräistä on enemmän. Täytyy kuitenkin muistaa, että varsinkin naisilla hormonitoiminta vaatii myös rasvaa, ja liian rasvattomaksi vetäminen tuo omat riskinsä.
Itse toimin liikunta- ja hyvinvointialalla, ja jo kuvauksia ajatellen haluan pitää itseni hyvässä ja sporttisessa kunnossa läpi vuoden. Jokaiselle kropalle on se oma ihannepainonsa, jossa se mieluiten pysyy ja jossa toimii parhaiten. Tärkeintä on hyvä olo, ja terveellisyys.
Oletko itse löytänyt oman ihannepainosi, vai jojoiletko ehkä etsien vielä sitä hyvää ja toimivaa treeni- ja ruokailumallia itsellesi? Tai onko sinulla kokemuksia liian rajusta laihduttamisesta, ja sen tuomista terveysongelmista?
Tallenna
Miulla on taustalla n.21kg pudotus (joista saanu pari takas ja niitä nyt ”kiristellään”)
Muutos tapahtui vähän päälle vuodessa. Oon koko ikäni muuten ollu ylipainonen ja nyt tuosta pudotuksesta sitten onkin jäänyt jäljet, meinaan että nahka ei oo ihan tullu perässä ja siks nään vieläkii vaan saman vanhan pullukan peilissä kun tuntuu ettei se maha ole mihinkä hävinny.
Oon ns.normaalipainonen ja rasvat on pihtien mukaan 24% eli ihan terveellä pohjalla kyllä, mutta se on tuo korvien väli mikä kiusaa.
Ehkä mie vielä löydän jonkuu tasapainon tähä hommaa 🙂
Kiitos muuten hyvästä blogista, on kiva seurata siun motivoivia tekstejä!
Onnea mielettömästä suorituksesta! 🙂
Iho varmasti kiristyy sieltä ajan mittaan.
On hyvin yleistä, että varsinkin isojen painonpudotusten jälkeen päää ei pysy mukana, eli tosiaan näkee vielä
sieltä peilistä vanhan kropan. Tästä syystä onkin hyvin tärkeää, että pitää sen järjen mukana – ettei lähde laihduttamaan ja kuihduttamaan itseään vain
sen takia, ettei omat silmät nää muutosta. Mutta se on hyvä että tiedostat asian, jolloin se varmasti tasapainottuukin pikkuhiljaa,
ja alat näkemään tulokset joiden eteen olet tehnyt kovasti töitä.
Kiitos, kiva kuulla, ja ihanaa kevättä, muista olla tyytyväinen tehdystä työstä <3
Olet aivan mielettömän upea juuri nyt!! 🙂 Sporttinen ja siro ! Mikä on turvallinen rasva-% naiselle vai kuinka yksilöllistä se on? Ihanaa kevättä!! Toiveaiheena stressin luonnolliset helpotuskeinot: mitä kannattaa vähentää tai tehdä toisin tai mitä itse olet tehnyt jotta palautuisit nykyisestä tilasta?
Kiitos <3 Se on aika yksilöllistä, mutta sanoisin että 22-25% on vielä turvallinen ja sporttinen, joillekin 18-20% on vielä
täysin ok ja kroppa toimii. Ehkäpä tässäkin avainasemassa on se, että jos tiettyyn rasvaprosenttiin on päästy turvallisesti ja maltillisesti,
niin silloin sitä voidaan ylläpitää myös helpommin, ja kroppa silti toimii.
Kiitos toiveesta, hyvä idea, laitanpa heti luonnoksiin 🙂
Ihanaa kevättä myös sinne! 🙂
Moikka! Miten voi arvioida omaa rasvaprosenttiaan ja sitä, kuluttaako yli vai ali oman kulutuksensa, jos ei ole mahdollista käydä rasvaprosenttia ja kehonkoostumusta mittauttamassa? Epäilen syöväni nyt suunnilleen saman verran kuin kulutan, ehkä hieman enemmän. En ole kuitenkaan annoksistani kaloreitten tarkkaa määrää laskenut. Haluaisin kesää kohden kiristää kuntoani ja saada rasvaa pois, mutten tiedä mistä aloittaa ja kuinka vähentää kaloreiden määrää. Olen hyvässä kunnossa ja liikun paljon, mutta haluaisin saada hieman urheilullisia muotoja esille myös mahaan ja jalkoihin.
Moikka!
Sitä on vähän vaikea arvioida itsekseen jos ei ole mitään mihin verrata, mitattuja tuloksia.
Oikeastaan kokeilemalla selviää, eli vähän voit kokeilla tiputtaa kaloreita, ja katsoa miten paino tai rasvaprosentti lähtee tippumaan.
Jos liikut paljon, ei ainakaan hiilarin määrää kannata liikaa vähentää.
Jos tuntuu että itsekseen ei oikein tiedä mitä tehdä tai ei osaa, kannattaa pyytää apua tai tilata ravintovalmennus joltain
meiltä alalla toimijoilta 🙂
Onniin kaunis ja terveen näköinen tyttö :D:D Aivan vilpittömästi. Jos jostain naisesta voi nainen sanoa, että vau … niin sinusta. Mukavaa alkavaa viikkoa !!!! 🙂
Voi kiitos Ulla <3
Moi! Olipa kiva teksti jälleen kerran. Mä itse tällä hetkellä tasapainoilen oikean ruokavalion suhteen. Tiedän tasantarkalleen mitä pitää tehdä, aiemman painonpudotuksen suhteen joka onnistui ekaa kertaa.
Mulla on hyvin helppo lisätä liikuntaa, mutta se ruoka… Oma ongelma kun on siinä että en syö tarpeeksi ja tarpeeksi usein. Huomasin tämän viimeksi kun pudotin painoa ja kolmessa kuukaudessa ei paino pudonnut, vaikka kaiken järjen mukaan olisi pitänyt. Pidin ruokapäiväkirjaa ja kalorit oli n. 1000 päivässä, nostin n.1500. Kuukauden päästä paino olikin humpsahtanut alas 10kg, ilman mitään muita muutoksia.
Sitä oikeaa kunnollista ruokaa kun pitää syödä omasta mielestä paljon,jotta samat kalorit täyttyy kuin roskaruualla, millä oman painoni olen nostanut. Noh, teen muutoksia pikkuhiljaa jotta saisin pidettyä ruutiinin. Mun kroppa vetää heti jumit jos teen rajuja muutoksia ja olo on kaamea noin kuukauden tuolla tyylillä. Ruutini mulla myöskin menee helposti rikki.
Pikkuhiljaa siis kohti sitä oloa ja kroppaa, jonka haluan. Se -10kg nimittäin toi mulle niin paljon lisää energiaa elämään.
Liian niukka ruokavalio vetää kyllä sekä kropan että kuupan jumiin. Ja usein juuri ruokaa lisäämällä (puhdasta ja terveellistä ruokaa) se painokin kääntyy laskuun 🙂
Näytät upealta!
Haluaisin kysyä, miten vaarallista on jojoilla ”pienessä mittakaavassa” – painoni heittelee noin viidellä kilolla, onko siitä suurikin haitta? Toki osa on nestettä, mutta osa on ihan sitä itseäänkin rasvaa.. tällä hetkellä olen taas vähän tuhdimmassa kunnossa, sillä olen asunut/reissannut ulkomailla, eikä ole ollut pääsyä normaaliin runsaaseen kuntoiluun. Varsinkin lihaskunto on heikentynyt, joten innolla odotan Suomeen paluuta ja palaamista normaaleihin terveellisiin syömis- ja liikuntatottumuksiin. Toisinaan kuitenkin Suomessakin tulee vähän lihottua ja sitten taas vähän laihduttua, ei kuitenkaan koskaan liikaa kumpaakaan päähän. Olen 181cm pitkä ja paino heittelee 64-69 kilon välillä. En ole hirveän lihaksikas, joten parhaimmalta tuntuu n. 65 kiloa. Onko tällainen painon kanssa suhaaminen siis tervettä, vai pitäisikö pyrkiä pysymään vuoden ympäri samassa korkeintaan parin kilon heitolla?
Mukavaa kevättä 🙂
-Pums
Kiitos paljon! 🙂
Tuo on varmaankin vielä ihan ok, eikä asiasta kannata stressiä ottaa. Pääasia että nauttii tekemisestä, ja varmasti kun sinäkin pääset treenien makuun niin ne muutamat ”ylimääräiset” siitä sulaa 🙂 Kiitos samoin 🙂
Itse pudotin noin vuosi sitten painoa valmentajan ohjeiden mukaisesti n. 6kg kuudessa viikossa. Lopussa vatsapalikat pilkisteli jo hieman vaikka en sitä silloin itse huomannut, näin jälkikäteen voin sanoa olleeni todella timmissä kunnossa. Dieetillä joka aterian jälkeen jäi nälkä ja sen seurauksena kadotin kokonaan kylläisyydentunteen ja homma lähti aika pahasti käsistä kun pystyin mättämään kerralla kaksi isoa pitsaa tms. Parissa kuukaudessa painoa oli +10kg lisää ja vaikka olen nyt melkein vuoden syönyt herkkuja lähes päivittäin ja kalorit on varmasti 2000-3000 niin ei paino ole noussut. Olin vaan jotenkin niin sokaistunut tilanteeseen ja uskoin valmentajan tietävän kaiken etten itse osannut ajatella mikä on järkevää ja milloin olisi syytä vähän himmata. Näin jälkikäteen on helppo sanoa mitä olisi pitänyt tehdä toisin ettei tällä hetkellä tarvitsisi hävetä omaa peilikuvaansa. Nyt haluan palata takaisin siihen tilanteeseen että syön herkkuja kohtuudella ja liikun miten ja milloin huvittaa. 🙂
Välillä sitä sokaistuu omalle keholleen ja myös toiminnalleen.
Pyrkii olemaan aktiivinen, nauttii treeneistä, syö riittävästi kunnon ruokaa niin kyllä se keho tiivistyy ja herkkujakin saa silloin tällöin syödä 🙂
Mun mielestä näytät kaikista parhaimmalta juuri nyt!
Paljonko painat nyt?
Jos saisi vähän motivaatiota, itse olen 164cm pitkä ja painan 56 kiloa.
Voi kiitos 🙂 Painoa on noin 55 kg
Näytät kyllä aivan mahtavalta juuri nyt; sopivasti näkyy lihakset mutta kuitenkaan ei tarvitse jokaikistä suupalaa laskea pysyäkseen samassa kunnossa! Todella mielenkiintoista lukea kokemuksia siitä millaista valmistautuminen kisoihin voi olla, erityisesti tällaisia hieman negatiivisia ja rehellisiä siitä kuinka rankkaa se keholle voi olla, sillä tuntuu tällä hetkellä siltä että koko ajan vain hehkutetaan miten upeita tuloksia saadaan aikaan jne., ilman että kommentoidaan miten rankkaa niiden saavuttaminen on ollut. Joten suuri kiitos siitä!
Itsellä tällä hetkellä ongelmana vähän tuo ruokavalio. Painoni on pysynyt suunnilleen samana nyt pidemmän aikaa, BMI:n mukaan ehkä hieman ylipainoinen (160cm/65kg), mutta sen verran liikuntaa harrastan etten sinänsä painosta ole huolissani. Salilla tulee siis käytyä viitisen kertaa viikossa ja fyysisesti olen ihan hyvässä kunnossa omasta mielestäni, mutta rasvaprosentti keikkuu 26% paikkeilla ja sitä olisi kiva saada vähän alaspäin. Jotenkin on vain kovin haastavaa koittaa suunnitella ruokavaliota jolla saisi tuota rasvaa pois, mutta kuitenkin jaksaisi treenata ja täyspäiväisesti opiskella, erityisesti kun ei alan koulutusta ole ja tiedot ovat suurimmaksi osaksi netistä hankittuja. Köyhänä opiskelijana ei nyt kuitenkaan ole valitettavasti varaa pt:n hankkimiseen tai ravintovalmennukseen, että ehkä tässä pitää vain ruveta kokeilemaan eri vaihtoehtoja ja kuunnella miten kroppa reagoi 🙂
Kiitos paljon! 🙂
Mun mielestä on hirveen tärkeetä kirjoittaa myös tästä puolesta, se dieettaus ja kilpaileminen ei ole aina ruusuilla tanssimista,
ja tosiaan voi sekoittaa kropan toiminnan pahastikin.
Kannattaa ehdottomasti kokeilla mikä sopii itselle, kuitenkin ilman stressiä asiasta.
Kokeile rytmittää hiilareita, aina treenin yhteyteen. Sitten lepopäivinä vähän kevyemmin. Saattaisi toimia 🙂
Tää on jännä tää miesten ja naisten, sekä yksilöiden väliset erot. Itse pudotellut rasvat sinne 6-7% tuntumaan syömällä lähes mitä sattuu. Välillä vähän tiukentaen ruokavaliota muutamaksi viikoksi, mutta pääsääntöisesti mennää sokerimyslillä ja ruskealla kastikkeella ja 500g jauhelihalla jne… Suurin osa päivistä toki menee miinuskaloreilla. Kunto pysyy kokoajan alle 10% rasvoissa kaikesta huolimatta. Lähtötilanne oli 30kg enemmän painoa kuin nykyisin. Mut hei..mä oon mies. 😀
Kyllä, naisten ja miesten kropat ovat vaan niin erilaisia! 😀 Ja toki myös yksilöllisiä eroja on.
Treenitausta, geenit ja ikä vaikuttaa tietysti myös paljon. Hienon pudotuksen oot kyllä tehnyt, onnea! 🙂
Pakko sanoa. Olet niiiiin kaunis ! 😊 toinen ulla
Oi kiitos paljon 🙂
Heippa, sori että vanhaan postaukseen laitan kysymyksen, mutta osaatko sanoa paljonko rasvaprosenttia saisi pienennettyä puolessa vuodessa? Rasvaprosentti nyt 33%. Olisin tosi kiitollinen jos jotain jaksaisit vastata 🙂
Moikka! No se tietysti riippuu aika monestakin asiasta, nopeasti ja epäterveellisesti sen saa kyllä todella alas tuossa ajassa,
mutta en suosittele. Nimittäin kaikilla pikakuureilla voi sitten olla kauaskantoisia seuraamuksia, ja ne voivat sekoittaa kropan toiminnan ihan täysin.
Itsellä se tippui noin 24% -> 13% noin 3-4 neljässä kuukaudessa, mutta olen kärsinyt tuon vuoden aiheuttamista ongelmista vuosia.
Mutta luonnollisesti hieman suuremmasta rasvaprosentista voi turvallisemmin tiputella nopeastikin, niin voisinpa sanoa että kyllä puolessa
vuodessa on mahdollista varmaan tulla sinne 25% huitteille 🙂 Fiksu syöminen, riittävä lepo, tarpeeksi kuormittava treeni 3-5 krt/vko 🙂