Lempeä ja voimaannuttava liikunta on tänä päivänä melko mediaseksitöntä, kun kaikki pitäisi tehdä kovempaa, paremmin ja verenmaku suussa. Kaikki tai ei mitään -ajattelu on yleistynyt, ja yleinen aktiivisuus tai kevyemmät liikuntasuoritukset ovat ihan laimeita tai höydyttömiä monen mielestä.
Unohdamme kuitenkin, etteivät kehomme ole koneita: kroppa tarvitsee voimistavaa ja huoltavaa liikettä voidakseen hyvin. Varsinkin jos liikuntataustaa ei ole paljon, tai et ole tottunut tekemään esimerkiksi lihaskuntoa, tulisi startti tehdä pehmeästi ja lempeästi, omaa kehoa kunnioittaen. Muuten riesaksi voi tulla erilaiset kiputilat, ylirasitukset tai loukkaantumiset.
Lempeä ja voimaannuttava liikunta
HIIT, saliharjoittelu ja kaikenlainen kovatempoinen liikunta on kova sana tällä hetkellä. Eikä siinä mitään, näille on oma paikkansa ja aikansa, ja ihminen tarvitsee myös sitä kovaa treeniä kehittyäkseen ja ehkäpä myös pään tyhjentämiseen. Nautin itsekin hiki hatussa tehdyistä treeneistä, mutta en ole ollut aina siinä iskussa, että nämä olisivat olleet paras ratkaisu keholle tai mielelle.
Kova treeni on nimittäin aina rasite keholle. Stressihormoni kortisoli nousee, ja jos ennestään kärsii korkeista stressitasoista, pienestä uupumuksesta tai väsymyksestä, tulisi liikunta olla palauttavampaa ja voimistavaa, ei repivää ja hajottavaa.
Tässäkin usein esiintyy kaikki tai ei mitään -ajattelu. Väsyneenä jäädään sohvan pohjalle, syödään ehkä vähän lohtupullaa, tai sitten ollaan liian väsyneitä tekemään mitään ruokaa. Jos voimia tai energiaa ei ole tehotreeniin, jätetään kaikki väliin. VIRHE.
Liike on lääke myös väsymykseen ja stressiin. Mutta liikkeen laatu on äärimmäisen tärkeässä roolissa. Keho tarvitsee huoltavaa ja palauttavaa liikuntaa, kävelyä metsässä, liikkuuvusharjoittelua, venyttelyä, kevyttä ja vahvistavaa lihaskuntoharjoittelua ilman suurta kuormaa. Sellaista liikuntaa, joka vapauttaa energiaa, vetreyttää kehoa, tehostaa aineenvaihduntaa kevyesti ja juuri sopivalla tavalla, lempeästi.
Lähde liikkeelle varovaisesti
Jos et ole tottunut liikkuja, tulisi startti olla hyvin pehmeä ja kevyt. Kaikki liikkuminen on extraa, mutta jonkinlainen suunnitelma kannattaa olla olemassa, jottei vahingossakaan lähde tekemään liian kovaa ja korkealta.
Liikkumisen aloittamisessa kannattaa ottaa huomioon tasapaino: sopivassa suhteessa kestävyysliikuntaa, kehoa ja lihaksistoa vahvistavaa liikettä sekä kehonhuoltoa. Riippuen tasostasi, voit ottaa erilaisia harjoituksia 1, 2 tai vaikkapa 4 kertaa viikossa, kehoasi kuunnellen.
Esimerkki viikko:
Maanantaina kävely 30-40 minuuttia + kehonhuolto
Tiistaina 10 minuutin liikkuvuusharjoitus
Keskiviikkona kevyt lihaskuntoharjoitus 15 minuuttia
Torstaina lepo tai kevyttä venyttelyä/kehonhuoltoa
Perjantaina kevyt lihaskuntoharjoitus 15 minuuttia
Lauantaina lepo tai ulkoilua, kävelyä, muuta aktiivisuutta + kehonhuolto
Sunnuntaina kävely 30 min ja/tai kevyt lihaskuntoharjoitus 15 minuuttia
Kehoa on hyvä pitää pienessä liikkeessä joka päivä, mutta kokonaiskuormitus ei saa olla liian kova. Kroppamme tarvitsee lepoa palautuakseen, joten lepopäiviä täytyy olla. Jos kuitenkin viikon treenit ovat kevyitä, eikä erityisen kuormittavia, voi lepopäivänä harrastaa pientä aktiivisuutta, kehonhuoltoa tai palauttavaa ja rauhallista kävelyä.
Riippuen siis kuntotasostasi ja jaksamisesta, ripottele päiviin pieniä kuntoilu- ja kehonhuoltohetkiä, niiden ei tarvitse olla tunnin mittaisia suorituksia, vaan vähempikin riittää.
Yhteistyössä Hyvinvointistudio Lupas & Nanafit
Jos sinua kiinnostaa lempeä ja kehoa virkistävä harjoittelumuoto, suosittelen lämpimästi uutta Keho virkeäksi -verkkovalmennustamme. Valmennus kestää 4 viikkoa, joiden aikana kehosta tulee vetreämpi, vahvempi, energisempi sekä toimintakykyisempi. Samalla päästään mahdollisista turvotuksista eroon!
Tarvitset viitenä päivänä viikossa maximissaan 15 minuuttia kurssin harjoituksiin, jotka ovat helppoja, matalan kynnyksen liikkeitä, joita voit tehdä missä tahansa, ilman mitään välineitä. Voit siis nauttia kesäpäivistä mökillä, kotona, ulkona, ulkomailla, missä tahansa oletkin, ja samalla huoltaa ja vahvistaa kehoasi valmennuksesta saatavilla ohjeilla.
Valmennus on hyvän fiiliksen ja olon kokonaisuus, jossa yhdistyvät kehonhuolto sekä lempeä lihaskuntoharjoittelu. Näitä liikkeitä ei tarvitse pelätä!
Kurssilla opit
- Miten liikunnan saa osaksi elämää ( myös kesällä), helposti ja vaivattomasti
- Miten kehonhuolto ja liikkuminen kannattaa yhdistää, jotta toimintakyky pysyy parhaiten yllä
- Säännöllisen liikkumisen ja aktiivisuuden ilot ja oivallukset
- Nauttimaan kesästä omaa hyvinvointia unohtamatta
- Miten pienillä asioilla on suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvään oloon
Kurssi sopii sinulle
- Jos haluat kohentaa omaa hyvinvointiasi ja lisätä energisyyttä helpoilla ja lempeillä ohjeilla, joita voit toteuttaa missä tahansa
- Jos kaipaat helppoja ohjeita oman hyvinvointisi kohentamiseksi
- Jos haluat pitää itsesi virkeänä ja energisenä
- Jos haluat välttää kesäturvotuksen ja pitää aineenvaihdunnan käynnissä
- Haluat liikkua ilman kuntosalilaitteita tai välineitä
Kurssin sisältö
- Jokaiselle viikolle oma ohjelma, sekä bonusliikkeet
- Kaksi kehoa huoltavaa harjoitusta viikossa
- Extrana terveellisiä kesäisiä reseptejä
- Oma verkkovalmennusalusta, missä voit keskustella kurssin valmentajan kanssa ja esittää kysymyksiä
- Facebook -ryhmä osallistujille
- Kurssin kesto neljä viikkoa: 5.6.-2.7.2017
Toi on niin totta. Tuntuu ettei kävelyä kukaan enää edes laske liikunnaksi. Itse tykkään tehdä myös rauhallisempaa treeniä. 🙂
Niin totta! Itsellä paha tapa aloittaa liian rajusti ja menee n. kuukausi ja sitten onkin rasitusvamma. Siitä parantumiseen meneekin sitten vähintään kuukausi. Kantapään kautta tullut opittua että liian raju aloittaminen vaan saa paikat krakaamaan pahemmin.
Mulla varsinkin on aina ja sama vasen polvi, joka sen rasitusvamman saa. Se tosin johtuu ihan täysin siitä, että oon kys. polven vääntänyt useampaan otteeseen. Mikäköhän siinäkin on että selästä pudotessa onnistuu aina tulemaan samalle polvelle… 😀