Nykypäivänä unettomuus ja unihäiriöt ovat hyvin yleinen vaiva, ja tähän sanotaan yhtenä syynä olevan yhteiskunnan muuttuminen. Yhteiskunta edellyttää tehokkuutta, vaatimukset ovat kasvaneet, kiire on jatkuva, koko ajan vaaditaan enemmän ja enemmän aivotyöskentelyä, mutta koko ajan on vähemmän aikaa nukkumiseen.
Ihmiset ajattelevat pystyvänsä nipistämään yöunistaan, jotta aikaa jäisi enemmän päivän askareisiin, ja tehokkuutta voitaisiin lisätä. Usein käy kuitenkin päinvastoin, tehokkuus, luovuus ja jaksaminen kärsivät, kun unen määrä jää liian lyhyeksi aivojen tarvitseman levon ja palautumisen kannalta.
Joskus tulee kausia, kun nukkumisemme häiriintyy, syystä tai toisesta. Yleisin univaikeuksien syy on stressi ja erinäiset huolet, myös vuorotyö ja epäsäännölliset työajat voivat olla usein unettomuuden syy.
Miten uni vaikuttaa meihin, ja kuinka tärkeää se lepo oikein onkaan?
Jotta ymmärrämme miten tärkeää laadukas ja riittävä uni meille on, on hyvä kurkistaa syihin ja seuraamuuksiin, joita huono uni voi aiheuttaa.
Unettomuus lisää monien sairauksien ja tapaturmien riskiä, heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua. Hyvinvoinnin ja jaksamisen perusta on riittävä uni ja lepo, ja nukkumiseen panostaminen onkin hyvinvointimme edellytys ja prioriteetti numero 1.
Myös moni kuntoilija helposti unohtaa, että unen ja riittävän levon merkitys hyvinvoinnille on kaikista tärkein asia, ja kaiken lähtökohta.
Kun kehomme saa riittävästi unta ja lepoa, on olo energinen, hyväntuulinen, keskittymiskyky on huipussaan ja jaksamme panostaa arjen askareisiin ja myös omaan hyvinvointiin ja sitä tukeviin tehtäviin. Unen ja levon puutteesta muodostuu helposti noidankehä, jolloin omat voimavarat eivät riitä terveelliseen ja hyvinvointia tukevaan toimintaan: ei jaksa panostaa fiksuihin ateriavalintoihin, positiiviseen asenteeseen eikä liikkumiseen, jolloin olo huononee entisestään.
Levänneenä ja virkeänä jaksamme panostaa myös enemmän terveellisiin ruokavalintoihin, joiden kautta pääsemme ravitsemaan kroppaamme paremmin, ja näin parantamaan energiatasojamme.
Olen itse aikamoinen ajattelija, tiedättehän, kelat pyörii ja sitä rataa. Oli kyse sitten työstressistä, henkilökohtaisista asioista tai vaikkapa ihan siitä että olisin liian innostunut jostain asiasta, minun on ollut vaikea välillä saada pää ja ajatukset rauhoittumaan. Kroppa nukkuisi, mutta pää ei. Onneksi tätä ongelmaa ei enää juuri esiinny, kun olen ottanut alla mainittuja vinkkejä käyttöön ja muutenkin rauhoittanut arkeani.
Stressin merkitys
Stressi on yleisin unettomuuden syy, ja usein aiheuttaa joko nukahtamisvaikeuksia tai katkonaista unta. Moni meistä rauhoittuu vasta nukkumaan mennessä, jolloin murheet tai päivän ikävät asiat käydään läpi, kun aikaa tälle ei ole aikaisemmin löytynyt. Tästä syystä olisikin hyvä, että stressaavat ajatukset käytäisiin läpi ennen iltarutiineja, jolloin ne saataisiin työstettyä ja pois mielestä ennen nukkumaanmenoa.
Univaikeudet kertovat kuitenkin siitä, että kaikki ei ole kunnossa, ja toimivat hälytysmerkkinä, joita pitäisi kuunnella: tiedosta tilanne, lähde purkamaan syitä, ja pyri vähentämään stresssiä. Ensimmäisenä askeleena toimii tilanteen tiedostaminen: kartoita elämäntilanteesi, mieti olisiko jotain mitä voisit karsia, tai siirtää tehtäväksi myöhemmin?
Jos päässä pyörii tuhat ja yksi tehtävää asiaa, on varmaa, että mieli on levoton. Hyvä kikka onkin kirjata nämä ylös esimerkiksi yöpöydälläsi olevaan vihkoon. Kun tiedät, että ideat ja asiat ovat tallessa muistiinpanoissasi, pystyt paremmin rauhoittumaan tietäen että pystyt aamulla jatkaa niiden parissa paremmilla energioilla.
Mieti myös mitkä asiat saavat sinut rauhoittumaan, ja tee näistä iltarutiinit itsellesi: oli se sitten kuuma raakakaakaokuppi, lämmin suihku, venyttely tai rentoutusharjoitus. Ala toistamaan tapaa joka ilta, jolloin tapa toimii merkkinä kehollesi, että nyt on aika rauhoittua.
Asioita jotka tulisi huomioida ennen nukkumaanmenoa, tai jolla pystymme parantamaan unenlaatua tai nukahtamista:
- Vältä kaikkien elektroniikkalaitteiden käyttöä iltaisin vähintään tuntia ennen nukkumaan menoa.
- Pidä elektroniikkalaitteet suljettuna yön aikana, ei vain äänettömällä.
- Tuuleta ja pimennä makuuhuone.
- Rauhoitu hyvissä ajoin, vältä rankkaa liikuntaa myöhään illalla. Kevyt kävelylenkki ulkona voi auttaa unen tulemisessa. Jätä kaikki ylimääräinen puuhastelu pois myöhäisillasta.
- Huolehdi säännöllisestä ruokailusta, jotta verensokeri pysyisi tasaisena koko päivän
- Kokeile nauttia laadukas hiilihydraattipitoinen iltapala ennen nukkumaan menoa, esimerkiksi kaurapuuro.
- Ota illalla magnesium-lisä sekä kalaöljykapselit rauhoittamaan mieltä, kroppaa ja unta.
- Hyviä luontaisia valmisteita paremman unenlaadun takaamiseksi ovat reishi, ZMA (magnesium, sinkki ja B6 vitamiini), valeriaana. Monet käyttävät melatoniinia unenlaadun parantamiseksi, mutta olen lukenut siitä hieman ristiriitaista tietoa. Olen itse siirtynyt käyttämään ZMA yhdistettä, extra magnesiumia ja kalaöljykapseleita iltaisin.
- Ota rauhoittumishetkiä itsellesi pitkin päivää. Jos stressipiikki kasvaa koko päivän iltaa kohden, ei ole ihme ettei uni tule silmään illalla. Tee siis hengitys- tai rentoutusharjoituksia edes muutaman kerran päivässä, 5 minuuttia kerrallaan on tyhjää parempi.
- Liiku luonnossa
- Kokeile piikkimattoa iltarentoutuksena
- Erilaiset ohjatut unimeditaatiot voivat auttaa myös sekä kehoa että mieltä rentoutumaan, näitä löytyy YouTubesta.
Mitä jos tänään pyhittäisit illan lepäämiselle ja paremmalle unelle, ja olisit virkeämpänä vastaanottamassa uutta viikkoa?
Jos tunnet, että paremmat unet, tehostunut palautuminen ja selkeästi energisempi olo olisivat tervetulleita elämääsi, suosittelen sinua lähtemään mukaan Vapauta Virkeytesi – Energisempi elämä 21 päivässä valmennukseen, jossa käsittelemme muun muassa näitä teemoja ja paljon muuta.
Pääset tutustumaan lisää Vapauta Virkeytesi valmennukseen tästä.
Psst. Foodinilta löytyy valikoimistaan laadukasta reishiä ja valeriaanaa, näistä saat alennusta 20% koodilla NANA20.
Kiitos tiiviistä hyvästä tieto paketista.
Kiva kuulla että tykkäsit 🙂