Väsyttääkö sinua jatkuvasti? Väsymyksen ja voimattomuuden tunteet ovat yllättävän yleisiä, varsinkin näin kaamoksen ja pimeyden keskellä.
Voimakas väsymys saattaa olla myös oire sairaudesta tai vitamiinin puutteesta, mutta aika usein väsymys juontaa juurensa elämäntavoista. Hyvä niin, koska elämäntavat ovat aina muutettavissa sellaisiksi, että ne antavat enemmän energiaa kuin vievät.
Jos sinua oikeasti väsyttää jatkuvasti, niin haluan että ymmärrät sen olevan epänormaali olotila. Miten paljon enemmän nauttisit elämästä, olisit läsnä ja saisit itsestäsi irti, jos väsymys ja voimattomuus eivät jatkuvasti varjostaisi arkeasi?
Mitä jos väsymyksen sijaan heräisit jokaiseen aamuun täynnä uutta intoa ja energiaa? Se on täysin mahdollista ja sinä voit vaikuttaa asiaan enemmän kuin uskotkaan!
5 mahdollista syytä jatkuvaan väsymykseen
1. Hallitsetko sinä stressiä vai stressi sinua?
Oletko kova stressaamaan? Meillä kaikilla on stressiä, mutta se miten käsittelemme stressoreita vaihtelee paljon. Valitettavan monella ei ole kestävää stressinhallintastrategiaa, vaan stressiä ”hallitaan” esimerkiksi syömällä herkkuja ja tissuttelemalla vähän liiankin usein.
Pieni määrä stressiä on ihan normaalia ja se saattaa vaikuttaa suorituskykyysi jopa positiivisesti, mutta jos stressi kroonistuu ja kortisolia erittyy liikaa jatkuvasti, saa se varmasti olosi väsyneeksi sekä uupuneeksi. Ihmisillä on tapana stressata useimmiten työasioita, ihmissuhteita sekä omaa ja läheisten terveyttä. Työstä ja ihmissuhteista johtuvaan stressiin pystyt vaikuttamaan, kun vaan uskallat avata suusi ja puhua asioista. Terveyteesi voit myös vaikuttaa, ainakin ennaltaehkäisevästi. Kaikkia sairauksia emme voi estää, mutta todella monet onneksi voimme terveyttä edistävien elämäntapojen avulla.
Vaali ihmissuhteita, joista saat energiaa ja vältä energiasyöppöjen kanssa ajan viettämistä. Naurun ja/tai syvällisten keskustelujen täyteinen tyttöjenilta tai puhelu läheisen ystävän kanssa vastaa parhaimmillaan montaa terapiaistuntoa! Läsnäoloa, ihmisenä ihmiselle olemista, ei voi koskaan yliarvostaa.
2. Nukkumatti – Vihollinen vai paras kaveri?
Nukutko vähintään 7-9 tuntia yössä? Aina riittävät unet eivät ole mahdollisia esimerkiksi pienten lasten kanssa, mutta niihin on silti hyvä pyrkiä. Kehosi tekee monia erittäin tärkeitä asioita silloin kun nukut. Nukkuessasi mm. palaudut päivän toiminnoista, korjaat vaurioituneita soluja, immuunijärjestelmäsi vauhdittuu sekä sydän ja verenkiertojärjestelmäsi valmistautuu seuraavaan päivään. Jos unesi ei ole kunnossa, vaikuttaa se siis negatiivisesti todella moniin väsymystä aiheuttaviin tekijöihin.
3. Liikaa vai liian vähän ruokaa?
Monet valmennettavani ovat ennen syöneet aivan liian vähän ja yllättyneet siitä energisestä olosta, jonka he ovat valmennuksieni yhteydessä löytäneet. Väärin koostettu ruokavalio aiheuttaa varmasti väsymystä ja sanoisin sen olevan yleisin väsymystä aiheuttava tekijä.
Jos syöt liian vähän kulutukseesi nähden, olet varmasti väsynyt. Jos syöt liikaa kulutukseesi nähden (varsinkin hiilaripitoisesti), tekee se sinulle luultavimmin väsyneen olon. Jos taas välttelet hiilareita, saattaa sekin tehdä sinusta voimattoman, joten on ihan oikeasti tärkeää rakentaa ruokavalio fiksusti ja omiin tarpeisiin sopivaksi.
Kiva vinkki monipuolisen ruokavalion ylläpitämiseksi on syödä mahdollisimman monia sateenkaaren värejä joka päivä. Kirkkaat värit ovat merkki korkeista vitamiini- ja antioksidanttipitoisuuksista, joten mars vihannes, hedelmä ja marja ostoksille!
4. Liikkumattomuutta vai ylitreenaamista?
Liikkumattomuus tekee olosta väsyneen, vetämättömän ja usein myös turvonneen, mutta mitä tehdä, jos on liian väsynyt liikkumaan? Pienetkin liikunnalliset teot virkistävät heti ja nostavat energiatasoja, joten vähintäänkin arkiaktiivisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.
Ihmisiä ei ole luotu istumaan ja makaamaan koko päivää, vaan liikkumaan. Jos tunnet olosi väsyneeksi ja ylikuormittuneeksi, suosittelen aloittamaan lempeistä liikunnallisista lajeista, kuten joogasta tai pienistä 30 minuutin kävelylenkeistä hikirääkkien sijaan.
Palautuminen on avainasemassa taistossa väsymystä vastaan, joten muistathan antaa itsellesi aikaa riittävästi myös treeneistä palautumiseen. 2-4 fiksusti rakennettua treeniä per viikko riittää yleensä hyvin treenaajalle näkyvien ja tuntuvien tulosten saamiseksi.
5. Puutetta vitamiineista?
Vitamiineilla on vaikutusta siihen, kuinka energiseksi itsemme tunnemme. Esimerkiksi D-vitamiinin puutos, raudanpuute tai kilpirauhasongelmat tekevät olostasi TODELLA väsyneen ja jopa masentuneen. Olen itsekin aikaisemmin kärsinyt raudanpuutteesta ja voin kertoa, että silloin kyllä väsytti.
Lisäravinteet eivät ole pakollinen osa terveellistä ruokavaliota, mutta monet kokevat saavansa niistä hyötyä varsinkin talvisin, kun esimerkiksi d-vitamiinin tarve lisääntyy.
Ennen mielipuolista lisäravinteiden tankkaamista kannattaa ensin huolehtia siitä, että ruokavalio on riittävän monipuolinen ja terveellinen. D-vitamiini on kuitenkin sellainen, jota suositellaan täällä pimeässä Suomessa asuville lokakuusta huhti-/toukokuuhun.
____________
Tsemppiä pimeneviin hetkiin, muista laittaa oma hyvinvointi ja jaksaminen ykkössijalle ja panostaa näihin riittävästi. Sitä kautta pystyt olemaan myös jaksavampi äiti, isä, puoliso, ystävä, työkaveri tai työnantaja ❤️.