Monesti kasvisruokailun ajatellaan olevan vaikeaa ja yksitoikkoista, mutta kuten sekaruokavaliossa, myös kasvisruokavaliossa hieman mielikuvitusta käyttämällä pääsee jo pitkälle. Itse tuunailin vegeversiot omista kanaruokalemppareistani, ja nämä maukkaat kasvisruokareseptit jäävät takuuvarmasti itsellä käyttöön.
Nykyään eläinproteiinin pystyy korvaamaan monellakin eri vaihtoehdolla, on soijaa, papuvalmisteita, härkistä, nyhtistä, quornia. Näissä kummassakin reseptissä proteiinin lähteenä on quorn, joka muistuttaa koostumukseltaan kanaa. Kasvis- ja vegaaniruokia suosiessa on kuitenkin tärkeää käyttää eri proteiinin lähteitä mahdollisimman monipuolisesti, ja aterialle kannattaisikin yhdistää muutamaa lähdettä samalla kertaa.
KASVISRUOKARESEPTIT JOTKA UPPOAVAT LIHANSYÖJÄLLE
Olen tänä vuonna päättänyt lisätä kasvisruokia omassa ruokavaliossa, mutta kiireisessä arjessa en ole mukamas ehtinyt perehtyä asiaan (lue opetellut kokkaamaan vegereseptejä). Yksi kysymysmerkki itsellä kasvisruoassa on ollut tiettyjen tuotteiden puhtaus ja luonnollisuus, tai pikemminkin niiden puute. Jos mietin esimerkiksi härkistä, pohdin miten prosessoitua tämä on verrattuna esimerkiksi riistaan tai vaikkapa kanaan.
Voin rehellisesti sanoa, etten ole perehtynyt asiaan tarpeeksi ollakseni tästä oikeastaan mitään mieltä. Mutta tutkimusmatka jatkukoon vegeruokien maailmassa askel askeleelta.
Tämä ei ole mikään kannanotto lihansyöjiä tai vegaaneja kohtaan. Jokainen syököön tavalla jonka itse kokee oikeaksi. Joten pidetään keskustelu hyvien tapojen mukaisena 😉
QUORN TORTILLAT
Tarvitset:
300g pakastettuja quorn kuutioita
Täysjyvä tortilla lättyjä
Salaattia
Tomaattia
Paprikaa
Avocadoa
Korianteria
Mausteita (tai fajitas maustepussi)
Lime
Ohjeet:
Paista quorn kuutioita 10-12 minuuttia pannulla kunnes ovat saaneet kevyesti väriä. Lisää hieman vettä, ja kaada mukaan joko valmis fajitas-mausteseos tai mausta makusi mukaan. Voit käyttää esimerkiksi juustokuminaa, sipulia, valkosipulia, paprikaa, suolaa, pippuria, korianteria.
Paistamisen ohella viipaloi tomaatti, paprika ja murskaa avocado. Avocadomurskan voit maustaa sipulilla ja mustapippurilla, sekä pienellä tujauksella limeä.
Kostuta tortillalätyt yksi kerrallaan ja lämmitä mikrossa tai uunissa. Täytä valitsemillasi täytteillä.
CHILISITRUUNA QUORN PASTA
Tarvitset:
300g pakastettuja quorn kuutioita
Täysjyväpastaa (tai esimerkiksi kikhernepasta)
Rucolaa
Aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina tai kuutioina
Chili
Valkosipuli
Sitruuna, kuori raastettuna ja puolikkaan sitruunan mehu
Ohjeet:
Keitä spagetti ohjeen mukaan samalla kun teet kanan.
Lorauta lämpimälle pannulle noin 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä, paista chiliä ja valkosipulia hetki. Lisää quorn kuutiot ja anna kypsyä välillä käännellen. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja sitruunan raastettu kuori, purista puolikkaan sitruunan mehu. Silppua rucolaa mukaan ja anna pehmentyä. Rucolan määrä riippuu maustasi, itse tykkään lisätä sitä reilusti.
Kun quorn on kypsää ja pasta keitetty, kaada pasta quornin sekaan, sekoita, halutessasi laita mukaan vielä tuoretta rucolaa.
Ihanan aurinkoista viikonloppua, nautitaan kesäkeleistä ja maukkaista ruoista!