Painonhallinnassa ei ole kyse ainoastaan syödyn ruoan määrästä, tai sen vähyydestä. Toki syöty energiamäärä on oleellinen seikka hyvinvoinnissa ja painonhallinnassa, mutta jos kehosi ei ole terve eikä aineenvaihduntasi toimi normaalisti, on turha haaveilla myöskään suurista painonpudotuksista terveellisesti toteutettuna.
Ihminen on kokonaisuus, ja kun keho toimii normaalisti ja tietyt asiat laitetaan kondikseen, lähtee painokin tippumaan ja rasvanpoltto käyntiin kuin itsestään, ja painonhallinta muuttuu helpoksi.
Miten vaikutamme terveyteemme ja hormonitoimintaamme?
1. Stressi
Nykypäivänä on oikeastaan turha kysyä kärsitkö stressistä, vaan enemmänkin kysyä kuinka paljon ja kuinka kauan olet kärsinyt siitä. Stressillekin on oma aika ja paikkansa, mutta sen pitkittyessä ja muuttuessa krooniseksi ollaan vaaran puolella. Moni ei edes tiedä, kuinka paljon krooninen stressi vaikuttaa elimistöömme, hormonitoimintaan ja mieleemme.
Mutta jos mietit asiaa tarkemmin, niin stressireaktiohan on ns. pakene ja taistele -reaktio, jossa taistellaan elämän jatkumisesta. Tässä vaiheessa keho sammuttaa tiettyjä elintoimintojaan, joita se ei koe henkiinjäämisen kannalta välttämättömäksi. Tällaisia toimintoja voi olla ruoansulatus ja immuunijärjestelmä. Mitä sitten näille käy jos stressireaktio jää päälle? Ei hyvin.
Stressin tunnistaminen onkin tärkeää, ja ymmärtää mistä tekijöistä stressi voi muodostua.
Kun sympaattinen hermostomme on koko ajan aktiivisena (stressireaktio), ei kroppakaan palaudu. Parasympaattinen hermostomme, joka vastaa rentoutumisesta ja palautumisesta, täytyy saada aktivoitumaan. Moni luulee rentoutuvansa viinilasillisella tai televisiota katsellessa, tai netissä surffaillessa, mutta tosiasia on, ettei parasympaattinen hermosto aktivoidu kun erilaisia ärsykkeitä puskee koko ajan esiin. Parasympaattisen hermoston aktivoimiseksi kannattaa sen sijaan tehdä esimerkiksi hengitysharjoituksia, kehomeditaatioita tai mindfulness-harjoitteita.
Kroonisesti koholla oleva kortisoli vaikeuttaa tai estää rasvanpolttoa, heikentää unenlaatua, hidastaa aineenvaihduntaa, henkinen hyvinvointi voi kärsiä, immuniteetti laskea ja lihasten kasvatus vaikeutua. Stressin ja kortisolin vähentämiseen voi onneksi vaikuttaa myös oikeanlaisella ravinnolla ja liikunnalla.
2. Uni
Uni on ehkä tärkein asia hyvinvoinnillemme, sillä riittävä uni ja palautuminen on toimivan hormonitoiminnan edellytys. Tämän lisäksi huono uni lihottaa, sillä väsyneenä teemme usein huonompia ravintovalintoja, emme jaksa olla aktiivisia emmekä liikkua, kaikki tuntuu vaikeammalta kuin mitä todellisuudessa onkaan.
Liian vähäinen tai huonolaatuinen uni voi sekoittaa koko kehomme toiminnan: stressihormoni kortisoli nousee, kilpirauhasen toiminta kärsii, verensokeri ja insuliini nousee, kasvuhormonin tuotto laskee, herkkuhimot kasvavat, ylipainon riski kasvaa ja niin edelleen. Voit ehkä itsekin todeta, että jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen herkkyys kasvaa, ja esimerkiksi herkkuhimot nostavat päätään?
Huolehdi siis riittävästä unesta ja unihygieniasta, niin hormonitoiminta ja mieli kiittävät.
3. Riittävä syöminen
Monet laihduttajat syövät liian vähän, mikä on omiaan laittamaan aineenvaihdunnan jumiin ja tiputtamaan kropan energiankulutusta. Alkuun toki paino varmasti laskee, mutta rasvan mukana lähtee myös lihaksia ja nesteitä. Tämän jälkeen painonputoaminen usein tyssää, ja ollaankin ihmeissään kuinka tästä eteenpäin. Energiamäärää pitäisi koko ajan tiputtaa entisestään, kitudieetin rajoille. Miten käy hormonitoiminnalle? Ei hyvin.
Hyvä olo, toimiva aineenvaihdunta ja hormonitoiminta vaativat siis riittävästi laadukasta ja terveellistä ruokaa toimiakseen optimaalisesti. Kun keho opetetaan syömään runsaammin, se käyttää myös tehokkaammin energiaa hyödykseen. Tämän jälkeen jos ylimääräisiä halutaan hieman tiristellä, ruokamääriä ei tarvitse pudottaa kuin hieman, ja rasvanpoltto käy kuin unelma.
4. Oikeanlainen liikunta
Liikunta tukee hyvinvointia, mutta on tärkeää huomioida oma elämäntilanne ja kokonaiskuormitus (stressitaso) kun valitsee omaa treenimuotoa. Painoharjoittelu tekee hyvää aineenvaihdunnalle, se parantaa insuliiniherkkkyyttä ja usein mitä enemmän lihaksia on, sen parempi on myös insuliiniherkkyys (glukoosi ja ravintoaineet menevät suoraan lihaksiin eivätkä varastoidu rasvaksi).
Liikunnassa ei ole kyse vain energiankulutuksesta, vaan myös hormonaalisesta vasteesta. Jos siis joudut istumaan paljon töittesi takia, nousethan ylös taukojumppaamaan riittävän usein. Suosi arkiliikuntaa, ole mahdollisimman aktiivinen.
Oikeanlaisen liikunnan löytämisessä tärkeää on myös huomioida stressitasot: jos olet ylikuormittunut ja stressaantunut, liian kova treeni nostaa vaan liikaa kortisolitasoja ja liikunta kääntyy itseään vastaan. Painoharjoittelua voi tehdä, mutta oikeanlaisilla sarja- ja palautusmäärillä. Ulkoilu ja jooga auttaa rentouttamaan stressaantunutta mieltä ja kehoa, myös kehonhuolto helpottaa.
On siis paljon seikkoja, jotka vaikuttavat omaan hyvinvointiimme, hormonitoimintaamme sekä tätä kautta painonhallintaan. Kuollutta hevosta on turha piiskata, kun taas normaalisti toimiva ja terve keho (yllä olevat asiat tasapainossa) porskuttaa vahvasti eteenpäin ja jo pienillä muutoksilla liikunnassa ja ravinnossa voidaan saada ihmeitä aikaan painonhallinnassa. Tai pikemminkin se ylimääräinen rasva palaa lähes itsestään.
Selvitä oman hyvinvointisi tila kattavan hyvinvointikartoituksen avulla, veloituksetta
Haluaisitko kartoittaa oman hyvinvointisi tilan ja oppia ymmärtämään, mihin hyvin alkaneet elämäntapamuutokset tai painonpudotusyritykset ovat voineet kaatua?
Koska haluan auttaa sinua ymmärtämään paremmin omaa hyvinvointisi tilaa, olen tehnyt sinulle maksuttoman hyvinvointikartoituksen, jonka avulla ymmärrät paremmin mikä on juuri sinun kompastuskivesi.
Sinulla voi olla lukuisia sellaisia tapoja, jotka eivät tue hyvinvointiasi, mutta joista et ole kuitenkaan tietoinen. Näiden tapojen muuttaminen vaatii tiedostamista, joten nyt on hyvä kurkata ja panostaa hetki näiden tarkasteluun.
Hyvinvointikartoitukseen täältä.
Hyvinvointia ja iloa päivääsi toivotellen,