Yksi tärkeä ehto kehittymiselle jää monella unholaan painoa pudottaessa tai painonhallinnassa: treenit survotaan kalenteriin vaikka väkisin ja ruokailussa porskutetaan menemään reippailla miinuskaloreilla.
Ihan ensisijaisena asiana meidän pitäisi miettiä kuitenkin omaa vointia, sekä niitä realistisia resursseja mahdolliseen kuntoprojektiin. Eli määritellä sopiva etenemisvauhti omaa kroppaa ja mieltä kuunnellen. Ruoan ja treenin määrä eivät ole ainoita seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon kun lähdetään kuntokuurille. Ensin täytyy luoda jaksamisen ja palautumisen pohja, jolloin myös treenit ja ruokavalion hallinta sujuvat paljon helpommin.
Mistä sitten on kyse? Mikä on se tärkein ehto kehittymiselle, joka on oikeastaan avain moneen onnistumiseen?
Riittävä lepo ja uni. Ne ovat sekä fyysisen että henkisen kehittymisen tärkeimpiä kulmakiviä. Kun kehomme saa riittävästi unta ja lepoa, olo on energinen, hyväntuulinen, keskittymiskyky on huipussaan ja jaksamme panostaa arjen askareisiin ja myös omaan hyvinvointiin ja sitä tukeviin tehtäviin.
Mitä tämä tarkoittaa sitten käytännössä?
Jos olet valmiiksi ihan puhki, kärsit kovasta stressistä tai kroppasi ei millään palaudu, sitä on ihan turha lähteä kuormittamaan lisää kovalla liikunnalla tai niukkaenergisellä ruokavaliolla. Nimittäin teet sen aivan turhaa, ja todennäköisesti saat vain hallaa aikaiseksi niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Nykypäivänä unettomuus ja unihäiriöt ovat kuitenkin hyvin yleinen vaiva, ja tähän sanotaan yhtenä syynä olevan yhteiskunnan muuttuminen. Yhteiskunta edellyttää tehokkuutta, vaatimukset ovat kasvaneet, kiire on jatkuva, koko ajan vaaditaan enemmän ja enemmän aivotyöskentelyä, mutta koko ajan on vähemmän aikaa nukkumiseen.
Ihmiset ajattelevat pystyvänsä nipistämään yöunistaan, jotta aikaa jäisi enemmän päivän askareisiin, ja tehokkuutta voitaisiin lisätä. Usein käy kuitenkin päinvastoin, tehokkuus, luovuus ja jaksaminen kärsivät, kun unen määrä jää liian lyhyeksi aivojen tarvitseman levon ja palautumisen kannalta.
Unen ja levon puutteesta muodostuu helposti noidankehä, jolloin omat voimavarat eivät riitä terveelliseen ja hyvinvointia tukevaan toimintaan: ei jaksa panostaa fiksuihin ateriavalintoihin, positiiviseen asenteeseen eikä liikkumiseen, jolloin olo huononee entisestään.
Unen ja levon merkitykseen pätee myös sanonta, jota olen sanonut täälläkin useasti: “Turha piiskata kuollutta hevosta” – kun kehomme on täysin uupunut, kovat liikuntasuoritukset aiheuttavat kropallemme lisästressiä, jolloin tilanne vaan pahenee, eikä liikunta edesauta hyvinvointiamme.
Tällöin olisikin äärettömän tärkeää, että kehomme saisi tarpeeksi unta ja lepoa, jotta se palautuisi toimintakykyiseksi, ja pystyisi toimimaan optimaalisella tavalla. Levänneenä ja virkeänä jaksamme panostaa myös enemmän terveellisiin ruokavalintoihin, jota kautta pääsemme ravitsemaan kroppaamme paremmin, ja näin parantamaan kehomme vastaanottavuutta myös liikuntaa kohtaan.
Vinkkejä unenlaadun parantamiseksi
Asioita, jotka tulisi huomioida ennen nukkumaanmenoa, tai joilla pystymme parantamaan unenlaatua tai nukahtamista, ovat mm. seuraavat:
- Vältä kaikkien elektroniikkalaitteiden käyttöä iltaisin vähintään tuntia ennen nukkumaan menoa. Tuuleta ja pimennä makuuhuone.
- Rauhoitu hyvissä ajoin, vältä rankkaa liikuntaa myöhään illalla, mutta kevyt kävelylenkki ulkona voi auttaa unen tulemisessa. Jätä kaikki ylimääräinen puuhastelu pois myöhäisillasta.
- Huolehdi säännöllisestä ruokailusta, jotta verensokeri pysyisi tasaisena koko päivän. Kokeile nauttia laadukas hiilihydraattipitoinen iltapala ennen nukkumaan menoa, esimerkiksi kaurapuuro. Ota myös magnesium-lisä, sekä kalaöljykapselit rauhoittamaan mieltä, kroppaa ja unta.
Seuraavan kerran kun olet väsyneenä ja stressaantuneena ajastamassa herätyskelloa aamutreenejä varten, mieti, kummasta hyötyisit enemmän? 1,5 tuntia pidemmistä yöunista, jotka helpottaisivat väsymystäsi, vai puolikuntoisena tehty treeni, joka väsyttää sinua entisestään?
Psst! Jos haluat palautua paremmin ja tuntea itsesi selkeästi energisemmäksi, suosittelen sinua tutustumaan Vapauta Virkeytesi -valmennukseen. Lue lisää valmennuksesta painamalla tästä.
Lue myös:
Treeni ei kulje? Vältä näitä virheitä
10 minuutin liikkuvuus- ja kehonhuoltotreeni, ohjattu video